Grupul BCR raporteaza pierderi de 70 de milioane de euro in trimestrul I
Grupul Banca Comerciala Romana a anuntat pentru primul trimestru o pierdere dupa taxe si interese minoritare de 307 milioane lei, fata de un profit de 76 milioane lei obtinut in aceeasi perioada din 2011, pe fondul mentinerii unor costuri ridicate cu provizioanele.
Cheltuiala neta cu provizioanele de risc pentru credite s-a dublat fata de primul trimestru din anul precedent, de la 457,4 milioane lei la 933,7 milioane lei.
"Aceasta evolutie reflecta impactul mediului de afaceri dificil asupra clientilor corporativi ai BCR si o abordare mai prudenta a creditarii in contextul economic dat. Provocarile economice au influentat, totodata, formarea creditelor neperformante in primul trimestru, segmentul corporate ramanand principalul generator de volume noi de credite neperformante. Volumul acestora ramane insa la un nivel acceptabil, cu o rata de acoperire (cu garantii si provizioane) de 107,6%", se arata intr-un comunicat al bancii.
Rata de acoperire cu provizioane a creditelor neperformante a crescut la 52,2%, de la 50,1% la sfarsitul anului 2011. Aceasta reflecta impactul performantei scazute a economiei romanesti asupra clientilor corporativi ai BCR, care se confrunta cu constrangeri severe de lichiditate si unele companii mari au reintrat in incapacitate de plata.
Imprumuturile neperformante se mentin la un nivel acceptabil, reprezentand 22,4% din portofoliul total de credite la sfarsitul lunii martie.
Volumul agregat al creditelor acordate consumatorilor (inainte de provizioane, IFRS) a crescut modest cu 0,9% de la inceputul anului, la valoarea de 53,87 miliarde lei (12,29 miliarde euro), datorita in special creditarii retail.
Creditele corporate au fost acordate in special catre proiectele de infrastructura si energie regenerabila.
Imprumuturile catre populatie s-au orientat, cu precadere, catre refinantarea creditelor mai vechi si catre imprumuturile acordate prin programul "Prima Casa 4".
Cheltuieli cu personalul au scazut cu 6,7%, la 207,6 milioane lei, de la 222,5 milioane lei in perioada ianuarie-martie anul trecut.
Grupul BCR si-a mentinut pozitia de lider, cu o cota de piata de circa 20,8% dupa active, in pofida unei usoare scaderi a volumului activelor cu 1,6% fata de inceputul anului, la 75,51 miliarde lei (17,2 milioane euro).
Sumele datorate clientilor s-au mentinut la un nivel relativ stabil de la inceputul anului, la 39,55 miliarde lei (9,02 miliarde euro), in comparatie cu 39,66 miliarde lei la finalul lunii martie 2011.
"Depozitele clientilor raman principala sursa de finantare a BCR, banca bucurandu-se totodata de sprijin puternic din partea bancii-mama", se mentioneaza in raport.
Potrivit comunicatului, BCR este lider pe piata fondurilor UE, detinand, in prezent 40% din proiectele aprobate, dintr-un total de peste 12,65 miliarde euro, reprezentand oportunitati de finantate din fonduri UE care se adreseaza investitorilor privati si autoritatilor locale.
Serviciile bancare "BCR 24 Banking" sunt utilizate de 550,000 utilizatori, care au efectuat aproape 1,6 milioane de tranzactii in primul trimestru, cu o valoare totala de peste 6,3 miliarde lei.