Grapini: Demisionez daca premierul mi-o va cere, imi asum afirmatiile privind activitatea Guvernului. Ponta: Daca e nemultumita, sigur o sa gasim un ministru mai bun
Ministrul delegat pentru IMM, Maria Grapini, a declarat pentru Mediafax ca va demisiona daca premierul Ponta ii va cere sa paraseasca functia, mentionand ca isi asuma afirmatiile de la conferinta Mediafax Talks about SME's referitoare la activitatea Guvernului.
Maria Grapini,a declarat la Mediafax talks about SME's ca problemele mediului de afaceri nu sunt intelese perfect la nivelul Executivului si ca uneori are impresia "ca merge pe contrasens" cand prezinta in Guvern dificultatile firmelor.
"Nu se inteleg perfect problemele mediului de afaceri la nivelul Guvernului. Am impresia uneori ca merg pe contrasens cand ma duc cu anumite lucruri preluate din mediul privat, dar asta este problema mea. De aceea mi-as fi dorit ca mai multi oamnei de afaceri sa-si asume acest risc si sa fie dispusi sa-si bage in acest malaxor intreaga cariera. M-am dus in sistemul public cu dorinta de incerca sa transmit in Executiv problema reala din mediul economic", a spus Grapini, potrivit Mediafax.
Oficialul a subliniat ideea ca in mediul public este mult mai greu de pus in practica anumite decizii decat in mediul privat, in special din cauza barierelor birocratice.
"Birocratie este peste tot in lume, dar din nefericire, dupa opt luni de la intrarea mea in sectorul public, pot sa spun ca operam cu oameni insuficient de bine pregatiti si ma refer la cei care intocmesc documente, nu ministrul face documentele, el face politici publice. Asta e diferenta dintre eficienta institutiile publice de la noi si altele din alte tari", a spus Grapini.
Pe de alta parte ministrul a precizat ca exista deficiente si in mediul de afaceri, deoarece sunt multi oameni nepregatiti, care au inceput afaceri si au devenit "blocatori" in mediul privat.
Grapini a mai spus ca poate sa intre in Cartea Recordurilor prin pozitia unicat a unui ministru care vine si spune in public ce prost este Guvernul din care face parte si ca membrii acestuia nu inteleg mediul de afaceri.
"Daca s-a inteles ca eu am apasat prea mult pe Guvern este ceva unicat, pentru ca niciun ministru nu a venit pana acum si sa spuna ce prost e Guvernul. Nu? Intru si eu in Cartea recordurilor", a spus Grapini.
Ea a raspuns astfel unei critici aduse de Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR, care i-a reprosat ministrului ca vorbeste prea mult despre ce trebuie sa faca statul pentru mediul de afaceri si pentru firme, si ca a apasat prea mult pedala Guvernului.
Vasilescu a facut aceasta observatie dupa ce a afirmat ca decizia de stopare a creditarii adoptata la nivel de varf in multe banci pe motiv de criza, insolvente, sau management prost reprezinta o judecata gresita, dar banca centrala nu este minister si nu poate le poate spune ce sa finanteze.
Premierul Victor Ponta, aflat la Vilnius, a declarat ca responsabilitatea relatiei cu mediul de afaceri revine in primul rand chiar ministrului delegat pentru IMM, Maria Grapini, si ca daca aceasta este nemultumita, atunci sigur va fi gasit un ministru mai bun.
El a precizat ca nu cunoaste declaratia ministrului si nici in ce context a fost formulata.
Impozit reinvestit in cercetare, dezvoltare si IT
Maria Grapini, ministrul delegat pentru IMM-uri, Afaceri si Turism, a declarat la conferinta MEDIAFAX talks about SME's ca sustine scutirea la plata a impozitului reinvestit in industrie si tehnologie, firmele mici si mijlocii reclamand nevoia de sprijin a investitiilor in tehnologie si cercetare.
"In intalnirile cu mediul de afaceri am identificat cele mai importante cinci probleme ale IMM-urilor. Spre surprinderea tuturor, pe primul loc nu este nivelul de impozitare, ci la egalitate finantarea si lipsa fortei de munca calificata. Trebuie sa vedem cum rezolvam problema creditarii, am facut si o intalnire cu Asociatia Romana a Bancilor. Trebuie sa vedem ce masuri se pot lua astfel ca banii sa ajunga in economie si nu la stat", a spus Grapini.
Ea a aratat ca pe locul trei in topul celor mai mari probleme reclamate de IMM-uri se numara parafiscalitatea - suprapunerea platilor si a avizelor. De asemenea, nevoia de a sustine investitiile in tehnologie, precum si partea de cercetare si dezvoltare in IMM-uri este importanta pentru firmele mici si mijlocii din Romania.
"In acest sens revin cu propunerea ca aceste investitii in industrie, in tehlonologie, sa fie scazuta din impozit, adica cu acea scutire de impozit pentru profitul reinvestit in aceste investitii", a aratat Grapini.
A cincea problema reclamata de mediul de afaceri este lipsa de etica dintre stat si privat. Ministrul a precizat ca in luna noiembrie va fi lansata strategia pentru IMM-uri, care va cuprinde masurile Guvernului privind acest sector pentru anul 2014. De asemenea, ministerul a derulat un studiu, impreuna cu Deloitte, pentru a identifica principalele probleme din sectorul IMM.
Pe acelasi subiect: