"La aceasta ora, capitalul bancilor este in pericol. Din clipa in care Legea privind darea in plata a fost publicata in Monitorul Oficial, clipa 1, si clipa 2, cand aceasta lege a intrat in vigoare in 13 mai, capitalul bancilor a inceput sa scada treptat si nu stim pana unde va scadea. Sunt calcule facute cu cifrele in fata, cu legile in fata, si s-ar putea sa vedem cum bancile vor fi constranse tot mai mult sa aduca de afara capital", a declarat joi Adrian Vasilescu in cadrul unui eveniment pe teme economice.

El a precizat ca vorbeste in nume personal si nu exprima opinia BNR, potrivit Agerpres.

Potrivit acestuia, discursurile anti-banci sunt, de fapt, un discurs anti-national.

"Astazi, intr-un discurs public, excesiv de populist, auzim vorbe de genul "sa nu ne purtam cu manusi cu bancile, putem sa le fortam cat vrem, pentru ca nu o sa plece cainele de la macelarie". Este expresia cea mai anti-nationala pe care cineva o poate rosti si pe care cineva o poate auzi", a mai spus Vasilescu.

Legea privind darea in plata a unor bunuri imobile in vederea stingerii obligatiilor asumate prin credit a fost publicata in Monitorul Oficial in data de 28 aprilie si a intrat in vigoare pe 13 mai.

Conform acesteia, orice persoana fizica, consumator, care are un credit garantat cu ipoteca cu o valoare mai mica de 250.000 echivalent euro la momentul contractarii, poate opta sa predea casa bancii in schimbul stergerii creditului ramas de plata, printr-o notificare transmisa institutiei de credit in acest sens.

Ghetea (ARB): Sistemul bancar actual este intr-un moment special, fara precedent

Intr-un alt context, si presedintele de onoare al Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Radu Gratian Ghetea, avertiza, joi, ca situatia sistemului bancar actual se afla intr-un moment special, fara precedent.

“Daca ne referim la situatia sistemului bancar actual, putem spune ca ne aflam intr-un moment special, fara precedent. Vorbim aici atat de solutii de mentinere a sistemului intr-o forma de sanatate si stabilitate corespunzatoare, cat si la a face fata provocarilor. Fiecare banca incearca sa-si adapteze programele de dezvoltare in concordanta cu noile cerinte - si ma gandesc aici la cerinte de ordin tehnic, de reglementare, dar nu numai legat de modalitatile de lucru, ci si de modul in care se asigura o activitate in care riscul sa fie supravegheat de o maniera mult diferita fata de cea aplicata de curand. Avem de-a face cu cerinte noi de la Autoritatea Europeana Bancara, de la Autoritatea de Supraveghere Europeana, intr-o perioada destul de scurta, a unor cerinte cu impact deosebit asupra activitatii ulterioare a sistemului bancar”, a spus Ghetea, citat de Agerpres.

Asociatia Romana a Bancilor (ARB) a organizat, joi, lucrarile celei de-a X-a editii a Forumului National SEPA, eveniment la care au fost prezenti reprezentanti ai sistemului bancar din Romania.

Conform informatiilor publicate pe site-ul Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), zona unica de plati in euro - SEPA - este o zona geografica in care nu vor mai exista diferente intre platile interne si transfrontaliere in euro, in care clientii vor fi capabili sa efectueze si sa primeasca plati in euro in interiorul spatiului european, la fel de sigur, rapid si eficient ca in contextul national, folosind un cont unic si un set de instrumente standardizate.

Proiectul SEPA, coordonat de European Retail Payments Board (ERPB), este realizat de sectorul bancar european sub conducerea Consiliului European al Platilor (EPC), sprijinit si promovat de Banca Centrala Europeana, Comisia Europeana si bancile centrale din Uniunea Europeana.