"Este bine cunoscut faptul că activitatea de creditare reprezintă un factor important al creşterii economice şi principalul obiectiv al băncilor. Din analizele economice recente rezultă necesitatea accelerării pe baze sustenabile a creditării firmelor. Aceasta deoarece accesul la finanţare are un impact important asupra activităţii economice generale. Majoritatea companiilor au nevoie de creditare, însă într-o anumită proporţie unele mai mult, altele mai puţin, în raport cu gradul de capitalizare, pentru a-şi pune în mişcare mecanismele şi procesele interne", a spus Florin Georgescu, citat de Agerpres.

Prim-viceguvernatorul BNR a subliniat faptul că unele firme au nevoie de credit pentru a face faţă decalajului dintre plăţi şi încasări. "Uneori, dacă un agent economic nu are acces la creditare un întreg ciclu al activităţii economice se poate opri", a subliniat Georgescu.

Oficialul BNR a adăugat că băncile trebuie să facă faţă noilor cerinţe de reglementare, iar printre acestea se numără şi propunerea Comisiei Europene din luna martie a anului curent privind pachetul legislativ care vizează accelerarea reducerii volumului creditelor neperformante din sectorul bancar, ce are în vedere, printre altele, încurajarea dezvoltării pieţelor secundare pentru credite neperformante.

De asemenea, Florin Georgescu a declarat că referitor la educaţia financiară, se constată că IMM-urile reprezintă categoria dominantă de firme în cadrul economiei europene şi nu numai. În zona euro acest tip de companii reprezintă 98% din numărul total de firme, angajând 75% din resursa umană activă şi generând circa 60% din valoarea adăugată brută a regiunii.

Potrivit prim-viceguvernatorului BNR, relaţia bancă - IMM este în multe cazuri limitată, iar în România circa 80% dintre aceste firme nu a avut niciodată un credit bancar. Din acest motiv se desprinde necesitatea îmbunătăţirii gradului de educaţie financiară a antreprenorilor din acest segment de afaceri prin programe specifice. De asemenea, politicile publice ar trebui să promoveze educaţia întreprinzătorilor în scopul cunoaşterii şi înţelegerii acestora a gamei largi de instrumente financiare disponibile precum şi a modificărilor legislative relevante pentru activitatea IMM-urilor.