Fondul a redus estimarea privind cresterea economica a Romaniei in acest an de la proiectia anterioara de 1,3% la 0,8%. Rezultatele din trimestrul al patrulea din 2009 au fost mai putin bune decat s-au asteptat economistii, a spus el.

Noua estimare va fi discutata de autoritatile romane cu misiunea FMI care va veni la Bucuresti la sfarsitul lunii aprilie.
In Europa emergenta, regiune in care este inclusa si Romania, perspectivele de crestere economica variaza semnificativ, noteaza Fondul in raport.

Astfel, unele tari, precum Polonia, au rezistat relativ bine recesiunii mondiale, iar altele, precum Turcia, unde increderea din piata interna si-a revenit dupa socul extern initial, se vor redresa mai rapid, ca urmare a revenirii fluxurilor de capital si normalizarii comertului.

In schimb, economii care inaintea crizei aveau cresteri economice nesustenabile, generatoare de deficite mari de cont curent, precum Bulgaria, Letonia si Lituania, dar si cele cu finante publice si private vulnerabile, cum sunt Romania, Ungaria si tarile baltice, isi vor reveni mai lent, partial ca urmare a numarului limitat de masuri disponibile.

FMI anticipeaza pentru acest an o crestere economica de 1,3% pe ansamblul Europei, urmata de un avans de 1,9% in 2011.