Fitch: Calitatea activelor bancilor din Romania este slaba si s-ar putea inrautati anul urmator
Calitatea activelor din sistemul bancar romanesc este slaba si s-ar putea inrautati anul urmator, trend comun in majoritatea tarilor din Europa Centrala si de Est, in contextul impactului crizei din zona euro, reiese dintr-un raport al agentiei de evaluare financiara Fitch, citat de Mediafax.
Degradarea in continuare a calitatii activelor in Bulgaria, Romania si Croatia, fara o consolidare a capitalului, ar putea duce la revizuirea perspectivei sectoarelor bancare din aceste tari de la stabila la negativa. In prezent, doar Ungaria si Slovenia au perspectiva negativa.
Calitatea activelor s-a aflat in acest an pe un trend negativ in majoritatea statelor din Europa Centrala si de Est, din cauza cresterii lente a economiei si a somajului (Bulgaria, Romania, Polonia, Cehia si Slovacia).
In Ungaria, Romania si partial Polonia acest trend a fost exacerbat de deprecierea monedelor locale. Expunerea pe sectorul spatiilor comerciale a fost o problema in aproape toata regiunea. Fitch se asteapta ca ponderea creditelor neperformante in portofoliul total de imprumuturi sa atinga maximul cel mai tarziu anul urmator.
Din cauza incetinirii economice din zona euro, si in consecinta in Europa Centrala si de Est, Fitch se asteapta ca imprumuturile neperformante sa continue sa creasca anul urmator. In plus, o agravare a crizei in uniunea monetara ar conduce la o deteriorare mai puternica a trendurilor calitatii activelor in Europa Centrala si de Est.
Fitch evalueaza calitatea sectorului bancar din Romania cu rating "D", pe o scara de la "A" (cea mai ridicata) la "E" (cea mai scazuta), la fel ca alte patru tari din totalul celor opt analizate. Polonia, Cehia si Slovacia au toate calificativul "C".
Fitch se asteapta ca bancile-mama ale instiuttiilor de credit din Europa de Est sa retraga gradual finantarea acolo unde lichiditatea subsidiarelor va permite si nu au planuri de extindere. Finantarea va deveni, probabil, mai scumpa, odata cu transmiterea unor costuri mai ridicate ale gruprilor-mama, in timp ce accesul la fonduri de pe piete ramane limitat, iar competitia pentru depozite creste. Aceasta situatie va restrictiona cresterea creditarii si marjele, mai ales in tarile cu dependenta mai ridicata de finantare externa, precum Ungaria, Romania si Slovenia.
Retragerea finantarilor a fost redusa pana in prezent si limitata la unele subsidiare ale bancilor elene din Bulgaria, respectiv la o ajustare moderata in Ungaria.
Marile grupuri bancare active in regiune, intre care cele mai importante sunt UniCredit, Raiffeisen Bank International, Erste Group Bank, Intesa Sanpaolo si Société Générale, isi vor mentine in mare parte prezenta in regiune si isi vor sustine subsidiarele, daca va fi necesar, insa vor distribui mai strict capital si finantare, se arata in raport. Bancile mai mici ar putea lua in calcul eventuale retrageri din regiune, dar vanzarile de active, chiar si pe piete mai atractive, va fi dificila fara o eventuala calmare a crizei financiare.
O agravare puternica a crizei datoriilor suverane, insotita de recesiune, ar putea conduce la retrogradari pentru bancile din Europa Centrala si de Est, intrucat ratingurile grupurilor-mama s-ar afla de asemenea sub presiune.
Pe acelasi subiect: