"Institutiile emitente nu pot aplica institutiilor acceptante comisioane interbancare mai mari de 0,2% din valoarea fiecarei operatiuni efectuate prin utilizarea cardurilor de debit, respectiv comisioane interbancare mai mari de 0,3% din valoarea fiecarei operatiuni efectuate prin utilizarea cardurilor de credit", se precizeaza in proiectul de lege publicat de Ministerul Finantelor Publice, dupa ce initial prevederile erau incluse intr-un proiect de ordonanta de urgenta a Guvernului. 

Acordurile dintre institutiile acceptante si beneficiarii platilor vor contine informatii detaliate referitoare la valoarea comisioanelor pentru serviciile prestate acestora, a comisioanelor interbancare, precum si a comisioanelor suplimentare aplicate in functie de marca și categoria respectivelor carduri de plata. 

Nerespectarea acestor plafoane va fi sanctionata cu amenzi de la 10.000 lei la 200.000 lei. 

Prevederile actului normativ nu se aplica operatiunilor cu carduri comerciale (card de plata emis unor operatori economici, unor entitati din sectorul public sau unor persoane fizice care desfasoara o activitate independenta de natura economica a carui utilizare este limitata la cheltuielile legate de activitatea desfasurata), retragerilor de numerar de la bancomate si operațiunilor cu carduri emise de sisteme tripartite de plata cu cardul. Acestea din urma sunt sisteme de plata prin carduri in care functiile de emitere si acceptare sunt integrate intr-o singura institutie financiara, care este si proprietarul sistemului. 

Limitarea comisioanelor, anuntata la sfarsitul lunii ianuarie, a starnit reactia prompta a sistemului bancar, iar lobby-ul bancherilor ajutati si de banca centrala a facut ca Guvernul sa renunte la aprobarea acestor prevederi prin OUG. 

Premierul Victor Ponta a anuntat la inceputul lunii februarie ca plafonarea platilor in numerar si limitarea comisioanelor interbancare la tranzactiile prin carduri vor fi aprobate prin lege de catre Parlament.  Dupa o dezbatere pe tema comisioanelor interbancare organizata de Finante la finele lunii februarie, secretarul de stat Dan Manolescu a spus ca Guvernul ar putea lua in considerare reducerea in doua trepte, reprezentanti ai mediului de business si ai procesatorilor de plati solicitand sa fie reanalizate nivelurile comisioanelor sau chiar amanarea proiectului. 

Reprezentantii celor doua mari companii de carduri, MasterCard si Visa, au reactionat imediat dupa lansarea publica a proiectului, avertizand asupra efectelor negative care ar putea aparea in urma reducerii comisioanelor interbancare. 

Catalin Cretu, directorul Visa Europe pentru Romania: "Nu cred ca aceste comisioane trebuie reglementate prin lege, dar daca vreti sa mergeti in aceasta directie va recomandam coborarea la niveluri rezonabile a comisioanelor, pentru ca daca se coboara brusc vor fi riscuri".

Cosmin Vladimirescu, directorul general al MasterCard pentru Romania si Moldova: "Cand o sa ajungem la nivelul Poloniei, care se afla la 35% plati electronice, fata de 6% Romania, atunci putem sa ne gandim sa scadem niste comisioane".

Pe de alta parte, reprezentantii marilor retaileri vor aplicarea imediata a acestor reduceri de comisioane, spunand ca piata cardurilor ar fi profitabila pentru banci chiar si in absenta comisioanelor, citand datele unui raport intocmit de Consiliul Concurentei.