Finantele au imprumutat pentru a treia oara consecutiv mai putin decat vizau, la un cost in urcare
Ministerul Finantelor Publice a vandut luni obligatiuni pe zece ani de 241,5 milioane lei si a incheiat a treia licitatie consecutiv in care a atras mai putin decat avea planificat, in timp ce costul finantarii a crescut fata de iulie si august.
Trezoreria a decis sa vanda doar usor peste jumatate din obligatiunile in valoare de 400 de milioane de lei pe care le-a propus investitorilor, dupa ce a primit oferte de 401,5 milioane de lei.
Randamentul mediu pe an pentru titlurile cu scadenta in februarie 2025 a crescut la 4,36%, de la 4,28% pe an in august si 4,23% pe an in iulie.
Finantele au lansat emisiunea in iulie, cand au vandut obligatiuni de 687 milioane de lei, si au redeschis-o in august pentru a imprumuta 200 de milioane de lei. Totalul urca la 964,3 milioane de lei, daca sunt incluse si rezultatele licitatiilor suplimentare.
Ministerul Finantelor are planificat sa redeschida marti emisiunea printr-o licitatie suplimentara in cadrul careia va accepta numai oferte necompetitive, la randamentul rezultat in urma celei de luni. Suma vizata prin licitatia suplimentara este de 60 de milioane de lei.
Trezoreria a imprumutat in ambele licitatii de referinta derulate saptamana trecuta mai putin decat intentiona, la randamente in urcare.
De la inceputul lunii septembrie, statul a imprumutat 500 milioane lei prin certificate de trezorerie cu scadenta la 12 luni, si 1,382 miliarde de lei prin vanzarea de obligatiuni, inclusiv 172,2 milioane lei prin licitatii suplimentare.
Ministerul Finantelor a programat pentru septembrie imprumuturi de 2,8 miliarde lei prin vanzarea de obligatiuni de stat si certificate de trezorerie, la care se poate adauga suma de 270 milioane lei din alocarile prin licitatii suplimentare.
De la inceputul anului, MFP a imprumutat din piata interna 29,150 miliarde lei si 928,7 milioane euro prin vanzare de titluri de stat, inclusiv prin licitatia de vineri. La aceste imprumuturi se adauga sume atrase de pe pietele internationale, respectiv 2 miliarde dolari si 1,25 miliarde euro, prin trei emisiuni de obligatiuni cu maturitati de 10 si 30 de ani.