Finantele au atras 600 milioane lei prin obligatiuni pe doi ani, la un randament de 5,83%
Ministerul Finantelor Publice a imprumutat 600 milioane lei prin obligatiuni cu scadenta in iulie 2014, exact cat si-a propus, la un randament mediu de 5,83%. Bancile au realizat subscrieri de 683,5 milioane lei, astfel ca Finantele au absorbit aproape toata suma licitata de institutiile de credit.
La operatiunea din ianuarie, administratorii datoriei publice au imprumutat 1,06 miliarde lei, la un cost de 6,11%. Cererea pentru obligatiunile in lei vandute de Finante a urcat semnificativ incepand cu jumatatea lunii decembrie, investitorii fiind atrasi de randamentele peste tarile din regiune. Ca urmare, acestea au intrerupt trendul ascendent inceput in luna mai, cand BNR a decis sa nu mai reduca rata dobanzii de politica monetara, transmite Mediafax.
Apetitul ridicat al investitorilor s-a accentuat odata cu anuntul JP Morgan de la jumatatea lunii trecute privind includerea obligatiunilor Romaniei intr-un indice al bancii. Interesul jucatorilor straini s-a redus treptat, de la inceputul lunii februarie, iar randamentele au inceput sa urce. Finantele au planificat sa imprumute in februarie 3,7 miliarde lei, prin obligatiuni si certificate de trezorerie, cu mult sub suma atrasa in ianuarie, de 11,4 milioane lei. Trezoreria a anuntat ca vrea sa imprumute in primul trimestru intre 18 si 20 miliarde lei prin vanzarea de titluri de stat pe piata interna.
Totodata, Finantele au mandatat mai multe banci de investitii sa organizeze o serie de intalniri cu investitorii din Europa si Statele Unite in vederea pregatirii unei emisiuni de obligatiuni denominate in dolari. Urmatoarea licitatie pentru titluri in lei va fi organizata joi, pentru obligatiuni pe patru ani, prin care Finantele vor sa atraga 300 milioane lei.