Financial Times: Oltchim, o alta privatizare controversata in Romania
Privatizarile din Romania au o anumita reputatie pentru controversa si confuzie, iar cea a Oltchim are toate caracteristicile: o companie de stat cu pierderi, presiune externa pentru vanzarea rapida, un om de afaceri controversat si gestionarea stangace a cazului de catre stat, informeaza blogul FT.
La acestea se adauga, acum, indoileli serioase privind viitorul combinatului Oltchim.
Blogul Financal Times, citat de Mediafax, care preia opiniile din presa romaneasca ale consultantului pentru dezvoltarea de afaceri Ronnie Smith, arata ca exista trei scenarii pentru oferta lui Dan Diaconescu: aceasta nu a fost pregatita adecvat, omul de afaceri a fost abandonat de catre un coinvestitor strain sau oferta sa este pur si simplu "teatru politic".
Alegerile parlamentare au loc in decembrie, iar Dan Diaconescu si partidul sau (PPDD) vor incerca sa castige pentru prima data mandate in Parlament, probabil in opozitie cu coalitia social-liberala care sustine guvernul premierului Victor Ponta, adauga FT.
"Pretul nostru a fost calculat in functie de ce este necesar pentru Oltchim. Planul nostru este sa atragem un jucator important si am avut discutii, insa nu sunt in pozitia de a dezvalui cu cine. Veti fi foarte, foarte impresionati de urmatorii nostri pasi", a declarat, vineri, Dan Diaconescu, pentru blogul FT.
Privatizarile din Romania au fost afectate de incompetenta si acuzatii de coruptie timp de doua decenii, scrie pe blogul cotidianului britanic jurnalistul Andrew MacDowall. Ofertantul Oltchim ar putea produce surpriza spectaculoasa de care vorbeste, dar consensul este ca, avand in vedere opozitia Guvernului si problemele foarte evidente ale Oltchim, oferta sa va esua, se arata in postarea pe blogul FT.
Intre timp, reputatia Romaniei privind programul de privatizari a fost din nou afectata.
"Exista toate detaliile unui proces exotic de privatizare pentru Oltchim, dupa cum arata declaratiile din presa si pozitiile oficiale ale Guvernului", afirma seful departamentului de cercetare piete de capital din cadrul BCR, Mihai Caruntu. Un esec al privatizarii nu ar fi un dezastru in actualele circumstante, considera Caruntu. Totusi, ar insemna pagube colaterale pentru pozitia financiara a companiei si ar ridica semne de intrebare despre viitorul catorva companii de stat cu situatii financiare dificile, a adaugat el.