Euro e in corzi! Se apropie sfarsitul monedei europene?
Irlanda a capitulat in fata crizei economice, Portugalia este pe marginea prapastiei, iar spaniolii si francezii privesc cu ingrijorare cum bate vantul prin bugetele nationale.
Mai rau, la 3 ani de la declansarea crizei mondiale, euro este in corzi. Chiar si in Parlamentul European se aud voci care sustin ca sfarsitul monedei unice e aproape.
Dupa ce a cerut ajutorul financiar al Uniunii Europene, premierul irlandez a anuntat ca va adopta un buget de austeritate si va dizolva parlamentul, pentru noi alegeri la inceputul lui 2011. Portughezii, in schimb, sustin ca stau mai bine.
Din pacate, exact asta spuneau si irlandezii pana luna trecuta. Iar economistii de la Lisabona nu sunt la fel de optimisti ca premierul lor: "Nu suntem intr-o situatie atat de critica precum Irlanda sau Grecia, dar nu avem crestere economica si avem datorii foarte mari."
Culmea e ca se poate si mai rau de atat: "Elefantul varat in camera este Spania. Daca Spania cade de pe stanca, pur si simplu nu sunt suficienti bani ca s-o salvezi", a declarat analistul economic Nouriel Roubini.
Asta pentru ca Madridul are o datorie publica de 1 trilion de euro, plus inca unul din sectorul privat. Profetul crizei mondiale, cum este poreclit profesorul Roubini, pluseaza: "Franta constituie un paradox. Deficitul bugetar este de 85%, Sarkozy a venit la putere promitand reforme pe care nu le-a facut, acum e slabit si ar putea pierde alegerile."
In toata aceasta degringolada mai apare o problema: "Problema datoriilor excesive ale statelor membre nu poate fi rezolvata si de aceea sunt de acord cu opinia domnului Rompuy (nr. presedintele Uniunii Europene), ca trebuie sa ne gandim la sfarsitul monedei unice europene", a declarat Burkhard Balz, eurodeputat conservator.
In replica, presedintele Bancii Centrale Europene, Jean Claude Trichet, da asigurari ca euro se simte bine si ramane o valuta stabila.
Pe acelasi subiect: