Trei licee au fost implicate in proiectul de prevenire a delincventei juvenile denumit MATRA. Profesorii au facut tot ce au putut ei ca sa le arate copiilor ca nu e bine sa incalce legea si au incercat sa-i implice in tot felul de activitai. Printre ele au fost si intalniri cu politistii. Toate eforturile s-au facut insa cu banii liceelor.

Deci, suma de 400 de mii de euro alocata pentru programul MATRA a fost folosita altfel. Poate pentru sisteme de supraveghere video si angjarea unor paznici, ca institutiile de invatamant sa fie mai sigure? Gresit! Liceele aveau deja asigurate aceste lucruri din bani de la primarii.

Atunci pentru ce? Ei bine, pentru cateva intalniri tinute de politie cu directorii scolilor in care acestia au fost invatati cum sa ceara fonduri de la autoritatile locale.

In plus, s-au cheltuit bani pentru tiparirea unor manuale si a unui ghid de bune practici, in total 1.000 de bucati. Un tipograf ne-a explicat ca el ar cere pentru toate acestea 1.000 de lei, adica 240 de euro. Atunci pe ce s-au cheltuit aproape jumatate de milion de euro? 

Finantarea pe care am primit-o a fost pentru un schimb de experienta cu partenerii din Olanda. Am fost profesori si politisti, chiar cu politistii care se ocupa de unitatile scolare, o saptamana in Olanda”, spune Mihaela Diaconescu, profesor la Colegiul Henri Coanda.

Adica o delegatie de profesori si politisti romani a fost de doua ori in Olanda ca sa capete experienta, iar cativa evaluatori olandezi au venit de mai multe ori in scurte vizite ca sa ne verifice. Pentru aceste plimbari s-au irosit 400 de mii de euro, bani pe care autortiatile i-ar fi putut investi in dotarea unor scoli si licee din Capitala. Singura consolare, daca ii putem spune asa, ar fi ca banii au venit din straiatate.