Comparativ cu primul trimestru al anului trecut, PIB a scazut cu 1,1%, a anuntat, miercuri, comisia de statistica, citata de Bloomberg, potrivit Mediafax.

Economia Ucrainei a consemnat un avans de 3,3% in ultimul trimestru al anului trecut.  Ucraina, cu rezervele valutare la minimul a noua ani si plati scadente de 9 miliarde de dolari pana la sfarsitul anului, astepta startul unui program de imprumuturi in valoare de 17 miliarde de dolari convenit cu FMI. 

Acesta a fost aprobat miercuri, de Fondul Monetar, pe doi ani, relateaza AFP. 

Consiliul de Administratie al FMI, care reprezinta toate cele 188 de state membre, a aprobat deblocarea "cat mai curand" pentru Ucraina, amenintata cu falimentul si fragilizata de o insurectie prorusa in estul tarii, a unui prim imprumut in valoare de 3,2 miliarde de dolari.

Acest imprumut ar trebui sa acopere datoria la gaze a Ucrainei fata de Rusia.  Totodata, acest demers ofera si altor donatori, precum Uniunea Europeana si Banca Mondiala, posibilitatea de a contribui la planul de salvare, estimat sa ajunga la 27 de miliarde de dolari. 

Urmatoarele imprumuturi ale FMI vor fi acordate in etape si cu conditia aplicarii de catre Kiev a unui program de austeritate. 

Autoritatile interimare de la Kiev, care au solicitat imprumutul la inceputul lunii martie, au castigat deja increderea FMI anuntand scaderea subventiilor la energie, o masura ceruta de aceasta institutie si care va duce, de fapt, la cresterea cu 50% a pretului la gaze. 

Sarcina asumata de Ucraina se anunta a fi dificila, in conditiile in care economia acestei tari ar trebui sa se contracteze cu 5% in acest an, potrivit unor estimari ale FMI. O crestere de 2% ar urma sa fie ingregistrata in 2015, potrivit institutiei.  Planul de ajutorare, al treilea acordat Ucrainei incepand din 2008, ar trebui sa permita de asemenea ameliorarea climatului de afaceri.

Guvernul de la Kiev estimeaza o contractie a PIB de 3% in acest an, in mare parte din cauza crizei din estul tarii, unde autoritatile au dificultati in a opri actiunile violente ale separatistilor prorusi, sustinuti de Moscova. De asemenea, Rusia a concentrat un numar semnificativ de soldati in apropierea granitei estice a tari, sporind tensiunile si incertitudinea. 

Grivna, moneda cu cea mai slaba evolutie in raport cu dolarul american in acest an in urma unei deprecieri de 28%, s-a apreciat miercuri cu 1%, la 11,4375 grivne pentru un dolar. 

Ucraina a fost afectata de proteste extinse ale populatiei nemultumite dupa ce la sfarsitul anului trecut presedintele de la acel moment, Viktor Ianukovici, a decis sa renunte la un acord cu UE in favoarea unei apropieri de Moscova.  Protestatarii si opozitia au reusit sa-l inlature pe Ianukovici la sfarsitul lunii februarie, insa decizia a condus la inrautatirea puternica a relatiilor cu Rusia, care a sprijinit o miscare separatista in regiunea ucraineana Crimeea, pe ulterior a si anexat-o.