Doua case pentru un credit. Girantii, dati afara din propriile locuinte din cauza intarzierii ratelor altora
Ati girat vreo ruda sau un prieten pentru un credit la banca? Atunci asigurati-va ca este cu ratele la zi, pentru ca, in caz contrar, riscati in orice moment sa va sune executorul la usa. In Romania s-a ajuns in situatia in care si cei care au girat pe cineva sa fie dati afara din case. Situatia este cu atat mai dureroasa cu cat unii au avut nevoie de doi, chiar trei garanti atunci cand s-au indatorat.
In urma unui divort, Mariana Mic a trebuit sa isi cumpere un aparatament pentru ea si copii, asa ca, in 2008, a facut un imprumut ipotecar de 100.000 de euro, la care a avut trei giranti. A venit insa criza, salariul femeii a scazut la mai putin de jumatate si n-a mai putut plati ratele. Banca a inceput executarea silita, apartamentul ei valoreaza acum doar 45.000 euro. Pentru diferenta de 55.000 euro s-a trecut la executarea girantilor.
Avocatii spun ca acum majoritatea executarilor silite se fac impotriva girantilor. "Criza financiara a diminuat foarte mult pretul aprtamentelor si, in general, a garantiilor reale imobiliare. Astfel, se trece in proportie de 90% la executarea codebitorilor si garantilor ipotecari", explica Adrian Cuculis, avocat.
Si cei de la Protectia Consumatorilor au primit plangeri. "Principalele aspecte pe care le-au reclamat girantii sunt faptul ca banca, profesionistul, nu s-a indreptat intai spre imprumutat si ulterior spre girant", precizeaza Marius Alexandru Dunca, presedinte ANPC.
Mariana Mic se simte vinovata pentru situatia girantilor sai: "Eu am nenorocit acum trei oameni, fara vointa mea. Sunt de acord, gata, imi iau copiii si am plecat, luati casa. Dar ce se intampla cu codebitorii mei?"
Exista o solutie, prevazuta si intr-o directiva europeana. "Banca sa intre in posesia proprietatii respective si, astfel, sa se stinga toate datoriile pe care debitorul le are fata de institutia bancara respectiva. Aceasta solutie si aceasta posibilitate, larg raspandita in Statele Unite ale Americii, este evocata si, in recent, adoptata Directiva a Creditului Ipotecar", subliniaza Alin Iacob, presedinte AURSF.
Asociatia va milita pentru introducerea acestei metode in legislatia romaneasca.