Anul trecut au fost raportate cele mai multe insolvente din ultimii cinci ani, respectiv 22.650 de companii, care se aflau in diverse stadii ale procedurii de incapacitate de plata. 

Coface a luat in considerare firme care si-au deschis procedura de faliment, aflate in reorganizare judiciara si pe cele pentru care a fost inchisa procedura de faliment, indiferent de anul deschiderii acestora. 

Numarul falimentelor inregistrate in 2011 a crescut cu circa 4,42% fata de 2010, cand au fost raportate 21.692 de dosare de insolventa.

In 2011, primele trei pozitii ale clasamentului celor mai afectate sectoare, respectiv comert cu ridicata, comert cu amanuntul si constructii - au ramas neschimbate pentru al patrulea an consecutiv si concentreaza cea mai mare parte a numarului de insolvente, respectiv 55%, se mai arata in comunicatul Coface, citat de Mediafax.

"In ciuda cresterii economice din 2011, falimentele au crescut fata de 2010, ceea ce arata ca in economia reala criza a continuat sa faca victime in randul companiilor slabite de recesiunea din 2009 si 2010 si a celor slab capitalizate. Din nefericire, trimestrul patru al anului trecut precum si primele 2 luni din 2012 indica o inrautatire accentuata a comportamentului de plata al companiilor, cu un numar dublu de intarzieri la plata si arierate in crestere, ceea ce ma face sa fiu pesimist si sa anticipez o crestere a numarului de companii insolvente si in 2012", a declarat, in comunicat, Cristian Ionescu, country cluster manager al Coface Romania, Bulgaria si Slovacia. 

Distributia teritoriala a cazurilor de insolventa pe 2011 arata o crestere masiva a insolventelor in judetele Giurgiu, Bistrita-Nasaud, Salaj, Dambovita si Ialomita. 

Judetele care au inregistrat o scadere o insolventelor si o consolidare a situatiei economice din acest punct de vedere sunt Bihor, Maramures, Vrancea, Tulcea si Mures.

"Pe parcursul ultimilor cinci ani se remarca cateva trasaturi generale privind distributia teritoriala a insolventelor: volatilitate ridicata cu suisuri si coborasuri abrupte pe judet, municipiul Bucuresti a ocupat primul loc pe parcursul ultimilor cinci ani din punct de vedere al insolventelor inregistrate, dar ponderea in total cunoaste o continua descrestere (de la 18,51% in 2006 la 9,5% in 2011), cu 98 insolvente in numar absolut mai putine decat anul anterior", afirma reprezentantii Coface. 

Grupul Coface, lider mondial in asigurarile de credit, furnizeaza companiilor solutii pentru gestionarea creantelor comerciale.