Cu acesti bani, oficialii ar putea ridica, de pilda, un nou stadion ca  Lia Manoliu si le-ar mai si ramane. Valeriu Stoica a fost in echipa de avocati a reclamantului.

Suma obtinuta de Constanda este cea mai mare despagubire pe care o institutie de stat trebuie sa o plateasca.

Din aceasti bani, 110  milioane euro reprezinta contravoaloarea terenului din parcul Bordei, unde omul de afaceri a obtinut 3900 de euro pentru fiecare metru patrat de teren.

Restul, pana la 165 de milioane, reprezinta despagubiri pentru terenul si constructiile din satul francez, dar si dobanzi si penalitati.

Decizia instantei, care nu este insa definitiva, vine dupa opt ani in care omul de afaceri Costica Costanda a sperat in zadar ca va putea construi in cele doua zone.

"S-a pronuntat o hotarare de prima instanta in care in concret se desfiinteaza contractul de schimb, ceea ce inseamna ca municipalitatea redobandeste Satul Francez, dar pentru ca nu poate preda terenul din Bordei pentru ca e bagat in domeniul public, e obligata sa plateasca contravaloarea acestuia", a declarat Traian Briciu, unul dintre avocatii omului de afaceri.

Este o lovitura dura pentru bugetul Primariei.

Totul a inceput in 2003, cand Constanda a incheiat un contract de schimb prin care a obtinut 3,3 hectare in Parcul Bordei, pentru un teren in Satul Francez unde devenise proprietar si unde primaria ridicase deja un cartier.

La inceputul anului 2008, s-a facut un nou schimb si Constanda a devenit proprietar pe jumatate din satul Francez, unde i s-a garantat ca va construi dupa bunul plac.

Primaria nu i-a aprobat insa autorizatia de constructie, iar un nou schimb in parcul Bordei nu i-ar fi rezolvat problema pentru ca a devenit de utilitate publica si deci nici aici nu poate sa ridice case.

Anul trecut Constanda a cerut anularea contractului cu Primaria Bucuresti si a vrut daune de circa 160 milioane de euro, pe motiv ca edilii Capitalei nu-l lasa sa construiasca mai multe cladiri inalte in cartierul Francez.

Cei din Primaria Municipului Bucuresti au transmis ca vor ataca decizia la Curtea de Apel. In plus au anuntat ca omul de afaceri nu va executa conturile primariei pentru ca sentinta de astazi nu este executorie.

Daca sentinta va deveni definitiva si Primaria va fi obligata la despagubiri, consilierii trebuie sa gaseasca solutii fie sa taie de la investitii, de la subventii sau chiar si de la salarii.

Citeste si:

Portugalia, pe urmele Greciei. Moody's i-a redus ratingul cu patru trepte, in categoria "junk". Bursele europene, in scadere