Potivit bancii centrale, datoria a urcat cu 6,6 miliarde de euro fata de sfarsitul lunii mai, la 1.973 miliarde de euro, reprezentand 123% din PIB al tarii, scrie New York Times. Raportat la PIB, Italia este al doilea cel mai indatorat stat din zona euro, dupa Grecia, scrie Mediafax.

Randamentele la care se imprumuta Italia se situeaza la un nivel ridicat, de aproape de 6%, in pofida masurilor dure de austeritate luate de guvernul tehnocrat acondus de premierul Mario Monti. Pietele financiare sunt sceptice in privinta capacitatii Italiei de a-si reduce indatorarea.

Economia s-a contractat cu 0,7% in trimestrul al doilea, fata de primele trei luni ale anului. Comparativ cu aceeasi perioada a anlui trecut, PIB a scazut cu 2,5%. Banca centrala a raportat, de asemenea, un deficit bugetar pentru prima jumatate a anului in urcare cu 1,1 miliarde de euro fata de perioada similara a anului trecut, la 47,7 miliarde de euro.

Majorarea este urmarea cresterii cheltuielilor pentru sustinerea unor state din zona euro. Sumele alocate in acest scop au crescut de la 6,1 miliarde de euro in primele sase luni ale anului trecut la 16,6 miliarde de euro.

Italia vizeaza o reducere a deficitului bugetar de la 3,9% anul trecut la 1,7% din PIB, insa ministrul Economiei, Vittorio Grilli, a recunoscut, duminica, ca tinta va fi ratata. Oficialul a reiterat, insa, ca intrucat situatia este cauzata de recesiune, nu sunt necesare noi masuri de austeritate.

Dupa incheierea recesiunii, Italia si-ar putea reduce nivelul de indatorare raportata la PIB cu circa 20 de puncte procentuale, printr-o serie de masuri care includ vanzari de active, reduceri de cheltuieli si o administrare precauta a bugetului, a spus el.