"Nu se poate relua consumul sustenabil fara reluarea adecvata a creditarii", a spus Lucian Croitoru la seminarul EU-Cofile, organizat la Sinaia de BNR, Asociatia Romana a Bancilor si Alpha Bank, scrie Ziarul Financiar.

Totusi, o crestere economica bazata pe consum realizat pe datorie, cum a avut Romania in ultimii ani, nu mai este o solutie viabila, avand in vedere si faptul ca investitorii straini devin tot mai sceptici in a finanta tarile care traiesc pe datorie. "Statele care traiesc pe datorie vor fi analizate de investitori daca nu isi schimba modelul economic spre exporturi nete", este de parere Valentin Lazea, economistul-sef al BNR. Iar pentru a stimula exporturile este nevoie de un leu devalorizat, considera acesta.

In schimb, economistul-sef al ING, Nicolaie Chidesciuc, apreciaza ca atat consumul, cat si investitiile ar trebui sa fie motorul cresterii economice in perioada urmatoare. "Trebuie sa ne obisnuim, si in anii urmatori, cu deficite de cont curent, desi sper sa nu mai fie la fel de mari", a spus Chidesciuc.