Creditul online, între tentație și riscuri. Sfatul specialiștilor: Fiţi precauţi cât vă împrumutaţi şi cât cheltuiţi și aveți grijă la dobânzi!
Mare grijă cât vă împrumutaţi, mai ales că nu mai este foarte complicat. Mai multe bănci din România urmează să lanseze, ori au deja, credite online.
Practic, după câteva click-uri, banii vă intră direct în cont. În plus, tot pe telefon sau de la calculator, puteţi să vă deschideţi carduri de credit şi cumpărături. Toate aceste tentaţii ne împing să nu cântărim suficient decizia şi să cheltuim mai mult decât avem nevoie, atrag atenţia specialiştii.
Toate documentele sunt semnate electronic şi în doar 15 minute v-aţi îndatorat online. E drept că veţi plăti apoi ani de zile, cu dobândă.
Roxana Cristea, reprezentanta unei bănci: ’’Verificarile pe care noi le facem înainte de a comunica clientului suma pe care o poate accesa sunt la fel de stricte ca şi cele pe care le facem în unităţile teritoriale. Sigur, ne uităm la venit şi dacă a fost obţinut în mod regulat, după care ne uităm la comportamerntul de rambursare. ″
În prezent românii îşi pot deschide conturi online, pot cere credite sau carduri de cumpărături. Au fost diversificate şi modalităţile prin care clienţii pot plăti la comercianţi cu sisteme contact-less de ultima generaţie. Chiar şi cu telefonul.
Gabriela Nistor, reprezentanta unei bănci: “Noi şi numim proiectul digital, pentru că credem între această interacţiune digitală şi umană. Este o aplicaţie pe mobil în care sunt încărcate cardurile. Tehnologia este absolut nouă. Clientul va merge cu telefonul şi îşi va face plăti la POS-uri.”
Fiţi precauţi cât vă împrumutaţi şi cât cheltuiţi! Studiile arată, de exemplu, că cei care au un card de credit ajung să cheltuiască cu până la 20% mai mult. Iar aceste facilităţi vă pot face să vă îndatoraţi mai mult decât aţi avea nevoie, spun specialiştii.
Adrian Mitroi: “Omul are tendinţa să cheltuie uşor şi după aceea să se îngrijoreze de cheltuielile acestea aşa că recomandarea este să eviţi această tentaţie, să îţi pui banii cu mare grijă. Durează 5 minute, dar în spate este un întreg sistem care ştie foarte multe despre tine şi despre bonitatea ta financiară. Durează 5 minute, dar ar trebui să dureze mai mult decizia din spate, pentru ce iei banii ăia şi care este rentabilitatea banilor pentru tine sau familia ta”.
Atenţie şi la dobânzi, care ar urma să crească anul acesta, spun analiştii. Pentru că numărul celor care nu ar mai putea plăti ratele în acest caz este în creştere, BNR ar putea impune în această primăvară un grad de îndatorare mai mic, de până la 35% pentru creditele de consum.
Pe acelasi subiect: