Creditele in franci elvetieni, pe masa parlamentarilor. La discutii participa si reprezentanti ai FMI si BNR
Curs euro-franc elvetian. Foto: AFP/Mediafax
Comisiile de buget-finante se vor intalni, luni, cu reprezentantii FMI, iar marti cu conducerea BNR cu care vor discuta despre situatia creditelor acordate in franci elvetieni, pentru ca parlamentarii sa ia, mai apoi, o decizie privind o solutie cat mai potrivita la aceasta problema.
”Vom avea in 9 februarie la ora 13.00 o intalnire cu reprezentantii FMI, iar in 10 februarie ora 15.00 vom audia conducerea executiva a BNR. Sunt comisii reunite si vom putea pune intrebari, apoi cred ca se vor intruni toate conditiile pentru a ne asuma prin vot o solutie in privinta creditelor”, a precizat, marti, presedintele comisiei de buget a Camerei Deputatilor, Stefan Viorel, citat de Mediafax.
Viorel Stefan a facut aceasta precizare dupa ce deputatii din comisie s-au intrunit pentru a continua discutiile in privinta acestor credite, dar nu s-a ajuns la nicio solutie.
Reprezentantul BNR Ion Dragulin, director al directiei de Stabilitate financiara a precizat, la dezbateri, ca ”BNR este in favoarea unor solutii care sa usureze povara individuala a creditelor si, ca atare, cursul este posibil o solutie pe care individual bancile pot sa o aiba in vedere, o a doua solutie pe care, fiecare dintre banci, in negocieri cu clientii, o pot avea in vedere, este reducerea pe alte canale, cum ar fi dobanda sau marja de dobanda”.
El a mai spus ca ”in opinia BNR, problema principala este reducerea poverii pe caile disponibile caz cu caz, discutate intre debitor si creditor”.
Reprezentantii Asociatiei Romane a Bancilor (ARB) Florin Danescu a afirmat ca ARB nu poate avea in vedere o alta solutie decat conversia la cursul zilei.
Asociatia utilizatorilor de credite financiare este de parere ca conversia trebuie facuta la cursul istoric plus maxim 20%, dar nu se opune niciunei alte masuri prin care povara asupra debitorilor poate fi redusa, inclusiv prin calcularea unei medii istorice a cursului de schimb.
”Noi nu vrem sa existe negocieri individuale intre banci si clienti pentru ca practica a dovedit ca clientii nu au capacitatea de a intelege foarte bine propunerile care i se fac si foarte multe poropuneri de reconversie nu au facut decat sa-i supraindatoreze”, a spus reprezentantul Asociatiei.
Daniel Nicolescu, reprezentantul Consiliului Patronatului Bancilor, a mentionat principiul nominalizarii, prin care imprumutul luat intr-o moneda trebuie restituit in aceeasi moneda.
Reprezentantul ANPC Marius Dunca a afirmat ca este de acord cu gasirea unei solutii administrative in privinta cursului francului elvetian. El a mentionat faptul ca ANPC a avut intalniri cu reprezentanti ai bancilor si consumatorilor si rezultatul a fost ”zero”.
”Nu cedeaza niciun operator financiar bancar. Am avut intalniri cu cel putin trei banci si nicio banca nu cedeaza”, a adaugat el.
Mai multe despre:
#credite franci elvetieni#apreciere franc
Pe acelasi subiect: