In mod paradoxal, in Romania pare mai avantajos sa ajungi pe mana recuperatorilor decat sa fii bun-platnic la banca. Ratele scad substantial
In mod paradoxal, in Romania pare mai avantajos sa ajungi pe mana recuperatorilor decat sa fii bun-platnic la banca. Firmele de recuperare reusesc sa rezolve amiabil, prin rate mult mai mici si discounturi serioase, 90 % din cazurile care ajung la ele. Bancile insa nu-i stimuleaza pe clientii care-si platesc la timp ratele, ca sa nu ingroase randurile celor executati silit.
Laurentiu a luat un credit de nevoi personale in franci elvetieni, garantat cu o casa. Nu a mai putut sa-l plateasca dupa cinci ani. Ratele ii crescusera de la o luna la alta si n-a avut parte de intelegerea bancii.
Coloji Laurentiu Valentin, imprumutat: "Mi-au spus ca nu au alta solutie si ca ma dau la executare daca nu platesc. Dupa trei saptamani m-am trezit cu executorul".
A incercat sa vanda apartamentul pe cont propriu. Banca nu i-a luat oferta in considerare. A reusit totusi sa blocheze executarea in instanta, dar a ajuns pe mana unei firme de recuperare a creantelor care cumparase de la banca dosarul sau. Asa numitii recuperatori au fost ma intelegatori decat banca.
Coloji Laurentiu Valentin, imprumutat: "Au zis ca in principiu sunt de acord, ca o sa mai negociem".
Solutiile oferite de astfel de firme ce cumpara credite neperformante sunt mai variate decat ale bancilor.
Ana Maria Bildea, manager colectare: "O reducere a debitului, un procent pe care noi il putem sterge din datorie. Oferim si rate ca valoare foarte mici in comparatie cu venitul. Nu mai calculam alta dobanda, iar la franci ne uitam la cursul care a fost luat imprumutul si adaptam la acea valoare sa-i fie convenabil sa achite"
Atunci cand o persoană a facut un imprumut si nu-si mai plateste ratele timp de trei luni de zile, creditul devine neperformant. In primul scenariu, banca executa ipoteca. In al doilea scenariu, cand imprumutul este de regula de nevoi personale, banca se hotaraste repede sa-l vanda unei firme de recuperari de creante. Potrivit surselor din piata, acestea se vand la doar 10% din valoarea contabila. Clientul rau-platnic se poate intelege cu recuperatorul sa achite intre 30 si 50% din cat mai avea de plata si sa "stinga" astfel datoria.
Astfel se ajunge intr-o situatie paradoxala: cei care nu-si mai platesc datoriile sunt avantajati in raport cu romanii care fac eforturi sa-si achite fara intarziere ratele.
Astazi Stirile PRO TV au intrebat noua banci daca isi sprijina ori premiaza intr-un fel clientii buni platnici, multi dintre ei aflati acum in situatia de a plati dublul ratei de la momentul contractarii creditului.
Doar OTP Bank a raspuns pana acum. Intr-un comunicat, reprezentantii bancii au informat ca ofera dobanda zero pentru cei care si-au platit ratele fara intarziere timp de noua luni.
Promotia se adreseaza insa doar clientilor care au luat credite anul acesta, dobanda dispare doar trei luni de zile, iar de "oferta" nu a beneficiat inca nimeni.
Potrivit unor surse din mediul financiar, in aceasta toamna bancile urmeaza sa vanda recuperatorilor credite neperformante de peste un miliard de euro. De ce?
Florin Danescu, presedinte executiv al ARB: "Presiunea pusa pe timp, o rapidizare sa spunem a deciziei prin care se constata ca un credit are sanse mai mici sau mai mari sa fie recuperat"
Marius Coltuc, avocat : "O sa avem cel putin 1,6 milioane de executari silite"
Romania este pe locul al treilea in Europa dupa Grecia si Slovenia, la numarul creditelor neachitate la timp.