Cresterea cheltuielilor cu deplasarile externe a fost calculata incepand cu anul 2005 si pana in prezent, releva un document oficial. 

In acelasi interval, cheltuielile de protocol au urcat cu 87% la nivelul administratiei publice locale si cu 29% pe ansamblul bugetului consolidat. 

Guvernul a avizat recent o ordonanta de urgenta care obliga conducatorii institutiilor publice centrale si locale, indiferent de modul de finantare si subordonare, sa diminueze cu 30% cheltuielile de protocol si costurile cu deplasarile in strainatate, in semestrul II al acestui an fata de cheltuielile aferente perioadei similare de anul trecut.

Sunt insa exceptate cheltuielile de protocol si cu deplasarile pentru proiecte finantate din fonduri externe nerambursabile, pentru participarea fortelor armate la misiuni si operatii in afara teritoriului statului roman, precum si cheltuielile cu deplasarile in strainatate ale politistilor si functionarilor publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare care desfasoara misiuni in cadrul fortelor de mentinere a pacii. 

Ministrii, ministrii delegati, secretarul general al Guvernului, secretarii de stat, subsecretarii de stat, personalul incadrat in functii asimilate acestora, primarii, viceprimarii, presedintii si vicepresedintii consiliilor judetene, consilierii locali, precum si inaltii functionari publici, pe perioada deplasarilor in strainatate, pot fi insotiti de cel mult doua persoane. 

In cazul deplasarilor in strainatate, delegatiile ministerelor, Secretariatului General al Guvernului, institutiilor publice din subordinea/coordonarea Guvernului sau a ministerelor, institutiilor si autoritatilor publice ale administratiei publice locale, pot fi alcatuite tot din maximum doua persoane.

Sursa: Mediafax