Costul orar al fortei de munca, in forma ajustata, a crescut in majoritatea activitatilor economice, cele mai semnificative majorari consemnandu-se in invatamant (11,41%) ca urmare a diminuarii timpului efectiv lucrat fata de trimestrul precedent datorita vacantei scolare, administratie publica (5,75%) si productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (3,04%), se arata intr-un comunicat al Institutului National de Statistica. 

Scaderi ale costului orar al fortei de munca, in forma ajustata, s-au inregistrat doar in intermedieri financiare si asigurari (-5,42%), constructii (-0,66%) si comert (-0,17%). 

Avansul, in forma ajustata, fata de trimestrul anterior a componentei privind cheltuielile directe (salariale) cu forta de munca a fost de 1,98%, iar pentru cea privind cheltuielile indirecte (non-salariale) de 1,97%. Cresterile inregistrate de cele doua componente, in forma bruta, au fost de 1,86%, respectiv 1,85%. 

Comparativ cu acelasi trimestru al anului trecut, cele mai mari cresteri ale costului orar al fortei de munca, in forma ajustata, se observa in administratie publica (10,36%), sanatate si asistenta sociala (8,7%), invatamant (7,48%) si activitati de spectacole, culturale si recreative (7,06%), ca urmare a actualizarii legislatiei de salarizare a personalului platit din fonduri publice.