Corina Cretu a spus ca la Bruxelles exista temerea ca Romania sa nu ajunga in situatia Greciei.

Domnul prim-ministru (Sorin Grindeanu – n.r.) i-a dat asigurari domnului Moscovici (Pierre Moscovici – comisar european pentru afaceri economice- n.r.) ca se fac calcule, astfel incat acest proiect ambitios de marire a salariilor sa se incadreze in final in acest deficit bugetar de 3%. Comisia Europeana asteapta documentatii din partea Guvernului Romaniei. In aceasta etapa suntem - in ce masura Guvernul Romaniei va considera ca aceste mariri de salarii sunt sustenabile si se poate imbunatati viata oamenilor, in paralel cu mentinerea acestor reguli. Pentru ca am avut cazul Greciei si, intr-adevar, Comisia Europeana are aceste temeri. Spania, Portugalia au intrat in criza. E important sa nu ajungem si noi la fel. (...) Bani, crestere economica avem. Dar sa vedem cat de sustenabile sunt aceste propuneri de mariri salariale, astfel incat sa nu intram pe procedura de infringement, de a fi pusi sub observatie pentru felul in care depasim sau nu deficitul bugetar”, a afirmat comisarul european Corina Cretu, citata de News.ro.

Vicepresedintele Comisiei Europene Valdis Dombrivskis si Comisarul pentru Afaceri Economice si Financiare, Pierre Moscovici, au trimis, in februarie, ministrului de Finante, Viorel Stefan, o scrisoare in care avertizeaza ca, potrivit datelor disponibile, deficitului ar urma sa depaseasca 3% in 2017, ajungand la 3,6%, respectiv la 3,9% in 2018. Ei au cerut ca Executivul sa anunte masuri clare pentru reducerea deficitului bugetar.

Ministrul Finantelor, Viorel Stefan, a declarat, saptamana trecuta, ca Guvernul condus de Sorin Grindeanu este pregatit sa ia masuri de reducere a cheltuielilor, in cazul in care va constata depasirea tintei de deficit bugetar de 3% din Produsul Intern Brut (PIB), astfel incat Romania sa nu depaseasca acest nivel, in conditiile in care datoria publica este estimata sa ramana sub nivelul de 38% din PIB.

Ministerul Finantelor considera ca scrisoarea transmisa de Comisia Europeana arata doar o precupare, iar diferenta dintre cele doua abordari este rezultatul aplicarii unor metodologii diferite de estimare.

Comisia Europeana estimeaza ca Romania va inregistra "deviatii semnificative" ale obiectivelor bugetare pe termen mediu (MTO) in 2016, iar balanta structurala va suferi "noi deteriorari" in 2017 si 2018. Aceasta situatie ar fi provocata in principal de relaxarea indusa de reducerea unor taxe, combinat cu cresteri de pensii si salarii, spun oficialii CE.