E aproape de ora inchiderii intr-un hypermarket din Capitala. De obicei, mai sunt doar cateva case deschise si doar cativa clienti intarziati. Nu si joi seara. S-ar zice ca vine Craciunul si ca lumea a iesit la cumparaturi pentru Sarbatori.

De teama ca urmeaza ce e mai rau, bucurestenii au luat cu asalt rafturile pentru a se aproviziona, in eventualiatea in care ar ramane izolati in case. Apa, painea si alimentele de baza au umplut cosurile cumparatorilor si au umflat brusc profiturile comerciantilor.

Galantarele cu carne s-au golit in timp record. Atat de repede incat angajatii hypermarketurilor abia mai faceau fata cu aprovizionarea.

Nu s-a cumparat doar carne. Cu greu mai gaseai cartofi, ceapa, orez, faina sau ulei. S-ar zice ca toata lumea s-a gandit sa faca astazi o tocanita sau un pilaf, ca sa treaca viscolul mai usor.

A fost coada si la paine, unde au disparut de pe raft si cele mai scumpe sortimente.

Altii si-au umplut carucioarele cu sticle de apa, de parca se anuntase canicula, nu ninsori.

Aglomeratia i-a luat prin surprindere si pe cei care vin joi seara la cumparaturi tocmai pentru a evita obisnuitele cozi de la sfarsit de saptamana.

La mare cautare au fost si radiatoarele sau aerotermele. Comerciantii nu se asteptau la asemenea vanzari intr-o zi oarecare de februarie, in care s-au facut dat toate ca in ajun de Craciun.

Acum spun ca au umplut camerele frigorifice cu carne de porc. S-au facut de doua ori mai multe livrari dupa ce saptamana trecuta tirurile au ramas blocate in nameti si n-au putut ajunge cu marfa in magazine. Profiturile pentru magazine. sunt uriase Mai mari sau mai mici, toate au incasari mai mari ca de sarbatori.

Doar intr-un singur magazin s-au vandut joi 2,5 tone ulei, 4 tone de cartofi, 3,2 tone paine ,1 tona banane, 2400 litri apa plata, 4 tone pui proaspat. 

Si tot cam atat si vineri, pentru ca numarul clientilor a crescut cu peste 50% fata de o zi obisnuita.

Partea buna e ca toate aceste cumparaturi ajuta consumul, iar asta se reflecta pozitiv in cresterea economica.

Nu s-a mai intamplat din decembrie. Atunci consumul a crescut cu 4 procente, potrivit Eurostat.

Meteorologii tin sa ne asigure insa ca desi va ninge viscolit, stratul de zapada nu va depasi 20 de centimetri. Mai mult, in Bucuresti va ploua, iar pericolul real va fi poleiul.