Cîţu spune că va aloca mai mulți bani pentru sănătate și investiții, la rectificarea bugetară: ”Guvernul va aproba vineri Ordonanţa de Urgenţă”
Florin Citu
Guvernul va aproba vineri o Ordonanţă de Urgenţă care va aduce unele modificări necesare pentru a pune în aplicare rectificarea bugetară, a declarat, joi, ministrul Finanţelor, Florin Cîţu.
El a participat la deschiderea şedinţei de tranzacţionare a Bursei de Valori Bucureşti şi a fost întrebat la plecare, de jurnalişti, ce ministere vor primi mai mulţi bani la rectificare.
"Voi avea o declaraţie de presă în cursul zilei de astăzi (joi, n.r.), în care voi prezenta toate detaliile rectificările bugetare, fără nimic de ascuns. Mâine va fi în şedinţă de Guvern, o ordonanţă de urgenţă care modifică ce este nevoie pentru a pune în aplicare această rectificare bugetară", a spus ministrul.
Cîţu a fost întrebat de jurnalişti dacă ordonanţa va fi una pentru prorogarea termenului de majorare a pensiilor din legea existentă, dar ministrul a refuzat să răspundă. El a mai spus că la această rectificare mai mulţi bani se vor duce către sănătate şi investiţii.
România a intrat în anul 2020 cu un deficit de 4%, iar la o lună după ce a izbucnit pandemia aveam un deficit de 6,7%. Autoritățile cheltuieseră undeva la 70 miliarde de lei, iar până la sfârșitul anului deficitul va fi de 9%, dar calculele pot fi chiar mai pesimiste de atât.
Premierul Ludovic Orban a anunţat luni că în această săptămână va fi adoptată rectificarea bugetară. El a adăugat, totdată, că ”cel mai probabil” starea de alertă va fi prelungită.
"Rectificarea bugetară va fi adoptată în cursul acestei săptămâni. Ministerul Finanţelor a finalizat raportul privind starea economică şi bugetară. Chiar astăzi, împreună cu domnul ministru al Finanţelor, o să mai purtăm discuţii cu miniştri, ordonatorii principali de credite privitor la rectificarea bugetară. Din solicitările pe care le avem sunt solicitări pertinente de creştere a alocărilor bugetare pe zona investiţiilor, în infrastructura de transport - sunt solicitări la Ministerul Transporturilor, investiţiilor judeţene şi locale - aici este vorba de Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei. De asemenea, vom aloca sume suplimentare în domeniul sănătăţii, în domeniul educaţiei şi în domeniul agriculturii pentru că este necesară o majorare a bugetului Ministerului Agriculturii pentru plata despăgubirilor către fermierii ale căror ferme au fost afectate de secetă şi mai sunt câteva măsuri în care avem ca obiectiv creşterea bugetului", a spus Orban, potrivit Agerpres.
El a subliniat că situaţia este una în care constrângerile bugetare sunt foarte mari şi că o să se analizeze cu foarte mare seriozitate fiecare obiectiv de investiţii şi fiecare solicitare de creştere a bugetului. Ludovic Orban a mai arătat că încă nu s-a luat o decizie legată de ce ministere vor pierde la rectificarea bugetară.
Într-o postare pe Facebook, ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, a anunțat că jumătate din deficitul bugetar din 2020 reprezintă costul crizei economice. Ministrul a explicat, totodată, că acest cost are două componente, o creştere a cheltuielilor bugetare neprevăzute, precum cheltuieli cu sănătatea, asistenţă socială şi o reducere semnificativă a veniturilor bugetare faţă de estimarea iniţială.
"În 2020, jumătate din deficitul bugetar reprezintă costul crizei economice. Să fie mai clar pentru toată lumea, jumătate. Iar acest cost are două componente, o creştere a cheltuielilor bugetare neprevăzute (cheltuieli cu sănătatea, asistenţă socială, etc) şi o reducere semnificativă a veniturilor bugetare faţă de estimarea iniţială. Aceasta este realitatea pe care socialiştii din Parlamentul României, împreună cu lacheii din jurul lor, vor să o ascundă românilor. Şi plătesc bani grei pentru asta. Nu se opresc aici şi nici nu se mai ascund. Vor să distrugă România şi nu-i mai interesează nimic. Votează pe bandă rulantă legi fără surse de finanţare doar pentru că pot", a scris marţi Florin Cîţu.
El a menţionat că va administra în continuare cu prudenţă şi responsabiliate finanţele României pentru a reduce cât mai mult din impactul negativ al crizei economice asupra României.
Pe acelasi subiect: