"Au tot lalait-o pana cand le-a impus troica s-o vanda. Au avut termen 31 ianuarie si s-a prelungit pana la finele lui februarie. Acum au termen limita final februarie, iar cumparatori sunt. Ar trebui s-o anunte, dar nu stiu daca o vor face. Banca e buna. Pe parte preluata de la Bank of Cyprus nu exista aproape nicio neperformanta", a afirmat Cinteza, potrivit Mediafax.

El a aratat ca a recomandat achizitia Marfin celor interesati de preluari in Romania si chiar a trimis investitorii in Cipru.
"Am discutat si chiar le-am trimis investitori sa le vanda banca. Au privit problema cam de sus, sperand si la un pret mai mare (...) Este exclus sa faca majorare de capital pentru ca decretul din Cipru interzice orice majorare de participatie in exteriorul tarii. Cand am vrut sa facem transferul intre Bank of Cyprus si Marfin, lichiditatile n-au venit din Cipru, ci din Germania", a explicat Cinteza.

Potrivit sefului supravegherii de la BNR, banca are o situatie buna, fiind in negociere cu Cipru sa obtina un discount pe linile de finantare si sa esaloneze rambursarea pe cinci ani.

"Categoric, o banca avand un actionar de calitatea celui pe care il are acum Marfin nu are acces la creditele BNR in caz risc de lichiditate (...) Conducerea bancii negociaza cu bank of cyprus, care a devenit titular al depozitelor facute inainte de Laiiki. Marfin negociaza un discount destul de bun, care s-ar reflecta in solvabilitatea bancii", a mai aratat Cinteza.

In Romania, Cyprus Popular Bank detinea filiala Marfin Bank Romania, in timp ce Bank of Cyprus opera prin intermediul unei sucursale.

Marfin Bank Romania a preluat de la sucursala din Romania a Bank of Cyprus depozite in valoare totala de 77 de milioane euro si active brute de 82 de milioane euro.

Banca Centrala a Ciprului a aprobat in 25 aprilie 2013 transferul depozitelor sucursalei Bank of Cyprus din Romania, impreuna cu lichiditatea si creditele de retail si pentru IMM-uri care sa acopere valoarea pasivelor, in bilantul filialei Cyprus Popular Bank, Marfin Bank, institutie de credit inregistrata in Romania si supravegheata de BNR.

Marfin Romania a fost capitalizata de catre Cipru cu 20 de milioane de euro.

In cazul in care negocierile ar fi esuat, depozitele de la sucursala Bank of Cyprus ar fi intrat sub legea de restructurare a sistemului bancar din Cipru, ceea ce presupunea taieri din sumele care depasesc plafonul de garantare de 100.000 de euro, pentru populatie si IMM-uri.