Presedintele Traian Basescu "stie", dar pastreaza tacerea. In interviul de luni seara de la postul public de televiziune seful statului a declarat ca a convenit deja cu premierul numele viitorului ministru al fondurilor UE.

Cati oameni din anturajul premierului si al presedintelui sunt "credibili" la Bruxelles?

Unul este deja comisar european - Dacian Ciolos. Un altul, Mihai Dumitru, s-a intors la Comisia Europeana dupa ce acum aproape un an a fost schimbat din pozitia de ministru al agriculturii. Si inca unul este acum consilier prezidential dupa ce a fost comisar european, Leonard Orban, scrie Ziarul Financiar.

Mai sunt si altii bine vazuti la Bruxelles si cu profil tehnocratic? Sigur: fostul negociator - sef (PSD) Vasile Puscas caruia, la momentul preluarii guvernarii, in 2005, Basescu i-a facut oferta de a ramane in Guvern. Cu timpul, Puscas s-a indepartat de PSD, este acum profesor la Cluj si consilieza Banca Transilvania in atragerea de fonduri europene.

Numele fostului ministru al muncii Marian Sarbu a fost si el vehiculat in aceasta galerie, dar nimeni nu s-a referit la experianta sa pe aceasta zona pentru ca ea nu este extrem de solida.

Situatia seamana cu cea de la finele lui 2006 cand Romania cauta un candidat pentru fotoliul de comisar eruopean, primul din partea Romaniei. Si atunci fostul premier Calin Popescu-Tariceanu "stia" cine va fi viitorul comisar cu mult inainte de a-i face public numele. Dupa ce l-a anuntat, Varujan Vosganian nu a rezistat in pozitia de candidat la fotoliul de comisar decat cateva zile si a fost retras la cererea lui sefului Comisiei Europene Durao Barroso cu largul concurs al presedintelui Traian Basescu care s-a opus acestei numiri. Asa a ajuns Leonard Orban comisar european, primul din partea Romaniei.

Citeste si

Top 10 cele mai aglomerate aeroporturi din lume IMAGINI din SATELIT

Risipa greceasca: 40% dintre tineri sunt someri. Parlamentarii beneficieaza de mai multe facilitati decat ministrii germani