"De asemenea, 41% dintre romani cred ca la pensie vor avea mai putini bani decat parintii lor, insa doar o mica parte ia masuri pentru a-si asigura un viitor mai sigur", se arata intr-un comunicat al ING Asigurari de Viata.

Denumit "ING Consumer Resourcefulness", studiul furnizeaza informatii despre comportamentul si atitudinea consumatorilor din Olanda, Belgia, Spania, Romania, Polonia, Statele Unite ale Americii, Mexic, India, Coreea si Japonia fata de finantele personale si solutiile utilizate in fiecare tara analizata pentru administrarea acestora.

Principalele trei motive care ii determina pe romani sa isi planifice viitorul financiar sunt insuficienta sistemului de pensii in a le asigura un nivel adecvat de venituri - 39%, urmata de ingrijorarea privind siguranta financiara - 36% si dorinta de a-si intretine familia - 36%.

"Teama privind sistemul de pensii este pe primul loc si in cazul polonezilor, in timp ce in tari precum Statele Unite, Spania, Coreea, Mexic si India principalul resort pentru planificarea financiara tine de ingrijorarea privind siguranta financiara, iar in Olanda si Belgia de dorinta de a avea flexibilitate", se precizeaza in comunicat.

Directorul general al ING Asigurari de Viata, Cornelia Coman, a declarat ca potrivit studului un sfert dintre romani considera inconfortabil sa se gandeasca la viitorul lor financiar pe termen lung, iar acest procent este printre cele mai mari inregistrate in tarile analizate.

"Realitatea economica a ultimilor ani si dificultatile cu care se confrunta statul in a asigura venituri satisfacatoare la pensie sau in alte situatii de asistenta sociala determina schimbari importante in mentalitatea romanilor, tot mai multi constientizand ca trebuie sa isi suplimenteze veniturile prin economisire individuala", a spus Coman.

Studiul a evidentiat faptul ca, desi consumatorii romani isi administreaza finantele personale curente intr-o maniera relativ ordonata (aproape 80% pastrand o evidenta a bugetului personal, peste media globala de 70%), si in pofida temerilor exprimate cu privire la viitorul financiar, acestia sunt mai putin activi in privinta utilizarii instrumentelor financiare pentru asigurarea unui viitor mai sigur.

Astfel, doar o treime dintre romani detin o asigurare de viata (comparativ cu 54% la nivel global), 36% au un cont de economii (jumatate fata de media globala) si 25% au un plan de pensii (versus 38% media globala).

In privinta utilizarii produselor de investitii, romanii se plaseaza pe ultimul loc in randul tarilor incluse in studiul ING, cu un procent de 8% - de patru ori mai redus decat media din tarile analizate.

In schimb, procentul celor care detin un card de credit in Romania (63%) este relativ similar cu cel de la nivel global, si doar 15% dintre romani (comparativ cu 28% la nivel global) au o ipoteca.

"Cele mai mari cheltuieli lunare sunt alocate in Romania alimentelor (32% din venitul lunar comparativ cu 26% la nivel global) si produselor pentru intretinerea locuintei (28% in Romania versus 25% global)", se arata in comunicat.