Asadar, cardul lansat de Banca Comerciala Romana (BCR) in colaborare cu RATB, poate fi folosit atat pentru tranzactiile uzuale la POS si ATM, cat si direct in mijloacele de transport in comun, la aparatele de taxare electronica, atat in Romania, cat si in strainatate, dar si pe internet.

Totodata, aplicatia contactless permite efectuarea platilor rapid, fara a da cardul din mana, la POS-urile acceptante. 

ZAMBET BCR, copiat dupa modelul londonez

“Dupa Londra, Bucurestiul este al doilea oras din lume care are un card ce poate fi folosit atat ca instrument bancar cat si pentru a face plata calatoriilor cu mijloacele de transport in comun. Este un instrument de plata care usureaza viata bucurestenilor si care pune Bucurestiul alaturi de Londra, Hong Kong si Singapore in topul celor mai moderne si mai inovative orase ale lumii”, a declarat Oana Petrescu, vicepresedintele BCR.                  

RATB a inceput acest parteneriat cu BCR in 2007, aceasta din urma fiind si singura institutie financiara care a raspuns afirmativ privind identificarea mai multor modalitati de incarcare a cardului ACTIV, potrivit oficialilor RATB.

“Impreuna am reusit sa punem Bucurestiul pe harta inovatiei. In 2009 am creat mai multe modalitati de reincarcare a cardului ACTIV - la ATM-urile BCR, on-line, prin platforma de e-commerce a bancii si la POS-urile instalate in chioscurile RATB. In 2011 am mai facut un pas inainte in domeniul inovatiei si lansam cardul ZAMBET BCR - un instrument de plata complet si modern”, a explicat Adrian Crit, directorul general al RATB.
   
In plus, la emiterea cardului, fiecare client primeste cadou 10 lei in portofelul electronic pentru plata calatoriilor.

Acesta din urma se reincarca automat cu sume din contul bancar, nemaitrebuind astfel ca bucurestenii sa aiba grija reincarcarii cardului de calatorie. Iar la fiecare reincarcare a aplicatiei de transport, clientii primesc bonus 5% din valoarea sumei reincarcate. 

In plus, clientul primeste bonusuri substantiale cand utilizeaza cardul la diferite categorii de comercianti (indiferent de banca ce a instalat aparatul POS), astfel: 1% pentru cumparaturile la orice supermarket si hypermarket, 2% pentru segmentul imbracaminte/incaltaminte si 3% pentru comerciantii din zona divertisment (restaurante, baruri, cinematografe, teatre, bowling s.a.m.d.).
  
“Este o veste foarte buna ca, incepand de acum, cu o simpla atingere a cardului contactless ne vom putea deplasa dintr-un punct in altul in Bucuresti. Este al doilea proiect de acest fel din Europa, dupa cardul Barclays Oyster din Londra, dar primul card de debit cu o astfel de functionalitate multipla”, a spus la randul sau Catalin Cretu, general manager al Visa Europe.

Partenerii RATB si BCR, implicati in proiectul ZAMBET BCR, sunt UTI (furnizorul aplicatiei pentru transport), Euronet Worldwide (furnizorul soft-ului pentru card) si Inform Lykos/AustriaCard (furnizorul de carduri multifunctionale).

Banca Comerciala Romana (BCR), membra a Erste Group, este cel mai important grup financiar din Romania, incluzand societatile de profil de pe piata leasingului, managementului activelor, pensiilor private si a bancilor de locuinte.

Totodata, BCR este lider pe piata cardurilor si a tranzactiilor bancare din Romania, avand cea mai mare retea nationala de ATM – peste 2.000 de bancomate si POS – peste 18.000 de terminale pentru plata cu cardul la comercianti, precum si servicii complete de Internet banking, phone-banking si e-commerce.

Erste Group este unul dintre principalii furnizori de servicii financiare din Europa Centrala si de Est. La 31 decembrie 2010, Erste Group detinea active totale in valoare de 205,9 miliarde de euro si un profit net de peste 1 miliard de euro.

Sursa foto: BCR