iLike IT: Hotii cibernetici fura bazele de date ale magazinelor online. Cum protejati datele de identificare ale cardurilor VIDEO
Dupa trei ani in care au evitat magazinele, romanii au prins curaj si au inceput sa-si cumpere din nou haine, incaltaminte si alte produse la care doar au visat pana acum. Vanzarile magazinelor, mai ales cele online, sunt in crestere, iar pana la finalul anului afacerile vor urca simtitor, mai ales ca am intrat in luna cadourilor.
Dupa succesul celor din electro-IT, adica vanzatorii de electronice si orice are legatura cu calculatoarele, azi aruncam o privire in zona magazinelor care vand si... altceva.
Multi romani aleg sa cumpere din fata calculatorului. Nici macar in luna cadourilor nu-i obligatoriu sa bateti magazinele, pentru ca un dar comandat pe internet ajunge direct in casa destinatarului.
In luna noiembrie vanzarile site-urilor de comert online au crescut cu peste 20% sustinute si de Black Friday.
Pe internet se vinde aproape orice. De pilda, intr-un depozit, sute de cutii de pantofi urmeaza sa fie livrate doamnelor din toata tara. La fel de cautate sunt si parfumurile.
Mare atentie de unde va alegeti produsele. Platiti cu cardul numai pe site-urile securizate si luati in calcul ca transportul este gratuit doar in cazul unei comenzi consistente.
Cat de atenti sa fim totusi cu cardurile? Pai foarte atenti. Hotii care au patruns in lumea virtuala au inceput sa fure bazele de date ale magazinelor online. Apoi vand datele de indentificare ale cardurilor pe internet. Nu vorbim despre o epidemie, mai ales ca numai un sfert dintre romani folosesc cardul la cumparaturi, insa e bine sa stii sa te pazesti.
Cu doar cativa dolari, oricine poate cumpara liste intregi cu date bancare. Asa au procedat si doi tineri din Bucuresti, pe care politistii de la Crima Organizata i-au prins cand isi ridicau plasmele comandate pe banii altora.
Desi pare incredibil, internetul este plin de site-uri care scot la vanzare seriile a sute de carduri. Sunt tocmai acele informatii solicitate in momentul in care faceti cumparaturi online. Se vand liste intregi cu date personale, iar cel care le-a cumparat le poate folosi ca sa faca cumparaturi pe internet. Efectul: ramaneti fara niciun leu in cont.
Asa au patit cativa bucuresteni. S-au trezit ca au cumparat aparatura electronica de mai multe mii de lei, fara sa stie. Politistii au intrat pe fir si i-au gasit pe cei care au comis frauda. Asa au aflat ca victimele apareau pe o lista cu date bancare pe care suspectii le cumparasera cu 3 dolari de pe internet. Cele mai scumpe "conturi" ajung sa coste 25 de dolari.
Asadar, daca ati cumparat de pe o pagina de internet din Romania sau straintate si un hacker le-a furat baza de date, puteti avea surpriza sa constatati ca acum, de sarbatori, contul s-a golit peste noapte.
Bancile si-au imbunatatit metodele de securitate. De exemplu, isi suna clientii cand inregistreaza un trafic prea mare in cont. Sau ii avertizeaza prin SMS ca a fost folosit cardul si s-a efectuat o plata mai mare de 200 de lei. Pe langa paza bancilor, si clientii trebuie sa fie atenti.
Scapati de hoti si surprize neplacute daca folositi pentru plati online un singur card, in contul caruia nu pastrati sume mari de bani.
Nu intrati, insa, in panica. Folosirea cardului este mai sigura decat o plimbare cu portofelul plin prin magazine. Dar e bine sa stim ce putem face ca sa ne protejam. Spre exemplu puteti folosi la cumparaturi pe internet un card separat de cel pe care imi primesc salariul.
Prin online-banking puteti alimenta numai sumele pe care vreti sa le folositi la cumparaturi. Ajuta sa mai si innoiti cardul, daca nu este unul cu cip. Intrebati la banca daca nu ofera asa ceva. Cele mai multe au trecut la acest sistem din 2011, dar numai pentru cardurile reinnoite.
Cum stiti ca magazinul romanesc online pe care butonati este unul sigur? O minima garantie de seriozitate este prezenta in asociatia romana a magazinelor online: www.armo.ro. Aici aveti o lista cu zeci de magazine recunoscute pentru bune practici.
Pe acelasi subiect: