Bugetul general consolidat a trecut pe minus in luna mai, cu un deficit de 2,2 miliarde lei, aproape triplu fata de aceeasi perioada a anului trecut
Economie, deficit bugetar
Bugetul general consolidat, care include atat bugetul de stat, cat si bugetele de pensii si de somaj, a incheiat primele cinci luni ale acestui an cu un deficit de 2,17 miliarde lei, reprezentand 0,27% din PIB, in crestere de aproape trei ori fata de aceeasi perioada a anului trecut, arata datele publicate pe site-ul Ministerului Finantelor.
Dupa primele patru luni, bugetul consolidat era inca pe plus, cu un excedent de 1,35 miliarde lei, reprezentand 0,17% din PIB, ceea ce inseamna ca executia bugetara a fost foarte slaba in luna mai, cand s-a inregistrat un deficit - sau diferenta dintre cheltuieli si venituri bugetare - de 3,52 miliarde lei.
In primele cinci luni ale anului trecut, bugetul general consolidat al statului a inregistrat un deficit de 0,1% din PIB sau 782 milioane lei.
Principalul motiv al executiei bugetare slabe a fost cresterea incasarilor la buget intr-un ritm inferior ritmului de crestere a cheltuielilor.
"Veniturile bugetului general consolidat, in suma de 98,4 miliarde lei, reprezentand 12,1% din PIB, au fost cu 7,9% mai mari, in termeni nominali, fata de aceeasi perioada a anului precedent. (...) Cheltuielile bugetului general consolidat, in suma de 100,6 miliarde lei, cresc in termeni nominali cu 9,4% fata de aceeasi perioada din anul precedent", arata raportul bugetar lunar, potrivit News.ro.
Pe categorii de venituri, cresteri importante au fost inregistrate in primele cinci luni la contributiile sociale, cu un avans de 15,9%, urmate veniturile de capital (+13,2%), impozitul pe salarii si venit (+12,9%) si impozitul pe comert exterior si tranzactii internationale (+10,1%).
O crestere conjuncturala a fost inregistrata la sumele din alte impozite si taxe pe bunuri si servicii, cu 64,4% fata de aceeasi perioada a anului precedent, imsa taxa a adus bugetului doar 1,6 miliarde lei in cinci luni.
Cheltuielile cu salariile bugetarilor au crescut cu 20%, cele cu asistenta sociala, cu 10%
Avansul a fost determinat, in principal, de contributia datorata pentru medicamente si pentru contractele finantate din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate, potrivit ministerului.
Incasarile din TVA s-au redus in primele cinci luni cu 5% fata de aceeasi perioada a anului trecut, la 21,14 miliarde lei, evolutie mai slaba decat cea inregistrata dupa patru luni (-3,6%), ceea ce infirma argumentul invocat pana acum de Ministerul Finantelor, legat de reducerea cotei standard de TVA de la 20% la 19% de la 1 ianuarie 2017, care a produs efecte bugetare din februarie.
Cheltuielile bugetului general consolidat au fost in primele cinci luni de 100,6 miliarde lei, in crestere cu 9,4% fata de aceeasi perioada din anul precedent, ceea ce reprezinta o accelerare puternica fata de primele patru luni, cand ratade crestere era de doar 6,8%.
Cheltuielile cu salariile bugetarilor au crescut cu 19,1% fata de aceeasi perioada a anului precedent, la 27,44 miliarde lei, ca urmare a majorarile salariale acordate in a doua parte a anului trecut si la inceputul acestui an.
De asemenea, cheltuielile cu asistenta sociala au crescut cu 10,1%, la 36,7 miliarde lei, fiind influentate, in principal, de majorarea cu 5,25% a punctului de pensie de la 1 ianuarie 2017.
In schimb, cheltuielile cu bunuri si servicii s-au redus in primele cinci luni cu 0,5% fata de aceeasi perioada a anului precedent, la 14,31 miliarde lei.
Cheltuielile pentru investitii, care includ cheltuielile de capital, precum si cele aferente programelor de dezvoltare finantate din surse interne si externe, au fost de 4,1 miliarde lei, echivalent cu 0,5% din PIB, sustine Ministerul Finantelor, ceea ce inseamna o scadere semnificativa - cu 55% - fata de aceeasi perioada a anului trecut.
In primele cinci luni din 2016, cheltuielile pentru investitii au fost de 9 miliarde lei, respectiv 1,2% din PIB, potrivit executiei bugetare publicate de MFP in urma cu un an.
Ministrul Finantelor: "Am emotii in legatura cu cheltuielile"
Executia bugetara ingrijoratoare din luna mai a fost semnalata de ministrul Finantelor, Viorel Stefan, intr-o declaratie din 6 iunie.
”Primele indicii ne arata ca, pe partea de venituri, se realizeaza planul. Am emotii, va marturisesc, (...) in legatura cu cheltuielile. In final, ma intereseaza diferenta dintre venituri si cheltuieli. Este prematur sa va spun astazi cum ne vom inchide. Cu siguranta, vom ramane, pe primele cinci luni, intr-un echilibru bugetar”, afirma Stefan, intr-o conferinta de presa.
In 2016, deficitul bugetului general consolidat al statului a fost de 18,3 miliarde lei, reprezentand 2,4% din produsul intern brut (PIB), pe metodologia cash, insa ultimele date ale Eurostat arata ca, pe metodologia europeana ESA 2010, deficitul bugetar al Romaniei a fost de 3% din PIB anul trecut.
Guvernul PSD-ALDE a construit bugetul pentru 2017 pe venituri estimate la 254,7 miliarde lei, mai mari cu 14% fata de nivelul de anul trecut, si pe cheltuieli de 278,8 miliarde lei, cu 15% mai mari.
Astfel, deficitul bugetar a fost prevazut la 24,1 miliarde lei, reprezentand 2,96% din PIB pe metodologia cash si 2,99% din PIB pe metodologia ESA 2010, PIB-ul fiind estimat la 815,2 miliarde lei, cu o crestere economica de 5,2%.
Cîțu (PNL): Dragnea a convocat, in biroul sau, CA al BNR, pentru a discuta executia bugetara dezastruoasa. Dan Suciu neaga informatia
Intr-o postare pe Facebook, senatorul PNL Florin Cîțu afirma ca, duminica, Liviu Dragnea, impreuna cu Darius Valcov, a convocat in biroul sau de la Camera Deputatilor ”o mega reuniune cu invitati verificati”, printre care membrii Consiliului de Administratie al BNR, pentru a discuta despre executia bugetara. Cîțu ii cere explicatii lui Isarescu privind temeiul legal al acestei intalniri.
”Un povestitor spune ca, ingrijorati de raportul publicat de mine, mai ales de prognoze, Dragnea si cu Valcov au hotarat duminica sa ia masuri extreme. Au convocat in biroul lui Dragnea de la Camera Deputatilor o mega reuniune cu invitati verificati. Scopul acestei intalniri: masuri urgente pentru a corecta derapajul economic al Romaniei in care tot ei ne-au bagat”, a scris marti Florin Cîțu pe Facebook.
Senatorul PNL spune ca la Dragnea in birou au fost convocati inclusiv membrii Consiliului de Administratie al BNR, seful Comisiei Nationale de Prognoza si cel al ANAF.
”Liviu Dragnea (oare cu ce putere?) a convocat la aceasta intalnire si Consiliul de Administratie al BNR. Hai ca asta e cea mai tare! Si uite asa au aparut la Camera Deputatilor, printre alte limuzine, si limuzinele membrilor CA al BNR. Inchideti ochii si imaginati-va cum Darius Valcov a inceput sa le dea ordine lui Georgescu, Gherghina etc… Mai adaugati aici seful de la CNP si pe cel de la ANAF. Iar lista nu se opreste aici”, a mai scris Cîțu.
Liberalul ii cere guvernatorului BNR, Mugur Isarescu, sa dea cateva raspunsuri in legatura cu respectiva intalnire.
”BNR si cei care o conduc sunt implicati direct in programul de guvernare al PSD? Daca da, atunci e foarte grav. Stie guvernatorul BNR de aceasta participare? Daca da, care este baza legala in care s-a aprobat aceasta intalnire? La aceasta intalnire a fost propus Voinea prim-ministru? Considera guvernatorul BNR ca o astfel de participare este in concordanta cu principiile si normele de conduita ale membrilor CA al BNR? Ce masuri intentioneaza sa ia guvernatorul BNR pentru a ne asigura ca BNR ramane independenta politic?”, se mai intreaba senatorul liberal.
Purtatorul de cuvant al Bancii Nationale, Dan Suciu, a negat ca membri ai Consiliului de Administratie al BNR ar fi participat la o sedinta convocata de Liviu Dragnea in biroul sau de la Camera Deputatilor, la care ar fi fost prezent si Darius Valcov, legata de executia bugetara pe primele cinci luni ale Guvernului.
Mai multe despre:
#deficit bugetar#Ministerul Finantelor
Pe acelasi subiect: