FMI il avertizeaza pe Basescu: Si in 2013 cresterea economica va fi tot modesta
Tony Lybek (S), reprezentantul FMI pentru Romania, si seful misiunii de evaluare a FMI, Erik der Vrijer (C)
Seful misiunii FMI ne taie din elan. Oficialul l-a avertizat joi pe Traian Basescu: si in 2013 cresterea economica va fi tot modesta. Mai mult, el se declara ingrijorat de cresterea preturilor si de blocarea fondurilor europene de catre Comisia Europeana. Pe de alta parte, presedintele Traian Basescu a anuntat ca dupa expirarea actualului acord Romania vrea sa mai incheie o intelegere, pentru un an sau doi, cu FMI, ca o masura de prevedere.
"Cresterea va ramane modesta si in 2013 chiar daca situatia in agricultura se normalizeaza", a declarat Eric de Vrijer, seful misiunii FMI. De vina sunt privatizarile intarziate si slaba utilizare a fondurilor europene.
"Guvernul a trimis o viziune a dezvoltarii Romaniei, programul pana in 2020, si reactia Comisiei a fost destul de neplacuta", a spus la randul sa Traian Basescu.
Presedintele Traian Basescu a declarat, joi, la inceputul intrevederii cu delegatia FMI, Comisiei Europene si Bancii Mondiale, ca a discutat cu premierul Victor Ponta si cu guvernatorul BNR Mugur Isarescu si s-a decis incheierea unui nou acord cu FMI pentru "inca un an sau doi".
El a adaugat ca in viitor este nevoie de asistenta FMI pentru a oferi solutii specializate in vederea aplicarii unei strategii pe termen mediu a Romaniei, care sa asigure cresterea economica.
"Cred ca acesta este momentul potrivit sa analizam acordul existent si sa privim si la cateva elemente ale viitorului acord. Asa cum am discutat cu premierul si cu guvernatorul BNR, am decis sa avem un nou acord cu FMI pentru inca un an sau doi", a declarat presedintele Basescu.
El a aratat ca, desi Romania are o stabilitate in prezent datorita nivelului redus al datoriei publice si al reducerii deficitului bugetar sub 3% din PIB, inca nu a "descoperit cheia garantarii cresterii economice".
"Suntem o tara cu un nivel acceptabil si redus al datoriei publice, suntem o tara care in ultimii doi ani a facut eforturi uriase pentru reducerea sub 3% a deficitului bugetar, dar nu am descoperit inca cheia cum sa garantam cresterea. Nu trebuie sa platim ca alte multe tari din zona euro sume imense de bani pentru datoria publica, nu mai avem o problema acum sa finantam Romania de pe pietele externe", a mai afirmat Basescu.
El a aratat ca problema este ca "rezerva" reprezentata de fondurile UE nu este folosita adecvat pentru a ajuta la o rata ridicata a cresterii economice.
"Trebuie sa avem un parteneriat cu dumneavoastra, cu asistenta dumneavoastra, pentru un program pe termen mediu privind cresterea economica", a apreciat Basescu, adaugand ca in aceasta strategie ar trebui incluse si obiectivele privind energia, educatia si cercetarea fixate si asumate de Romania in cadrul UE prin Agenda UE 2020.
Romania vrea mai multi bani in viitorul buget al Uniunii, dar cei de la Bruxelles au raspuns ca nu le putem folosi nici pe cele pe care le avem.
Aceasta este utima vizita a FMI din 2012. Negociatorii de la Washington revin in tara in ianuarie, dupa alegeri si numirea unui nou Guvern.
Pe acelasi subiect: