"In cadrul discutiilor, a fost subliniata importanta respectarii de catre Romania a obiectivelor si masurilor stabilite in cadrul Acordului de Asistenta Financiara Internationala Multilaterala. Printre altele, misiunea va evalua: incadrarea in tintele de deficit, progresul reformelor intreprinderilor de stat, calendarul pentru eliminarea preturilor reglementate la gaze naturale, situatia contractelor bilaterale din energie, absorbtia fondurilor europene. De asemenea, s-a discutat perspectiva cresterii salariilor in sectorul public", se precizeaza intr-un comunicat dat publicitatii de Presedintie.

Totodata, potrivit sursei citate, seful statului a mai discutat cu reprezentantii Fondului Monetar International, Bancii Mondiale si Comisiei Europene despre "principalele obiective ale acestei misiuni, luandu-se in considerare perspectiva situatiei macroeconomice a Romaniei si stadiul implementarii de reforme structurale menite sa contribuie la cresterea economica si sporirea competitivitatii".

Presedintele Basescu declarase, la inceputul intrevederii cu delegatia FMI, BM si CE, ca pentru Romania este "o adevarata provocare" sa ramana, in acest an electoral, pe drumul corect macroeconomic, el mentionand ca autoritatile de la Bucuresti sunt determinate sa pastreze directia.

Presedintele Basescu declarase si miercuri, dupa intalnirea cu presedintele Consiliului European, Herman van Rompuy, ca l-a informat despre intentia partii romane privind revenirea, de la mijlocul anului, la nivelul salariilor de dinaintea reducerii cu 25%, pentru stimularea consumului.

Guvernul va incerca sa convinga reprezentantii FMI, Bancii Mondiale si Comisiei Europene ca evolutia economiei si executia bugetara vor oferi suficient spatiu pentru a aplica reintregirea salariilor bugetarilor, prin majorarea acestora cu circa 16%.

Datele pe primele trei luni nu indica o situatie favorabila majorarii salariilor, deficitul bugetar situandu-se in apropiere de 0,6% din PIB, dar, istoric, cifrele se imbunatatesc in Luna aprilie, cand se efectueaza platile de impozit aferente primului trimestru.