Guvernul spaniol incearca sa "faca curatenie" in sectorul bancar. Executivul va cere institutiilor de credit sa puna deoparte mai multi bani pentru eventuale pierderi generate de imprumuturi catre dezvoltatori imobiliari aflati de facto in insolventa, precum Metrovacesa, care nu a finalizat niciun proiect de mai mult de un an si nu are lucrari in derulare, potrivit unei analize Bloomberg

Provizionarea acestor credite ar costa aproximativ 30 de miliarde de euro, insa suma ar fi insuficienta deoarece multe credite considerate performante nu mai sunt in aceasta situatie, sustine Mikel Echavarren, presedintele Irea, companie de servicii financiare din Madrid specializata in imobiliare. 

"Spania a adoptat o politica de «amana si roaga-te». Magnitudinea problemei nu a fost cuantificata de nimeni pentru ca exista presiuni uriase pentru ascunderea adevarului", a afirmat acesta intr-un interviu pentru Bloomberg. 

Potrivit datelor Ministerului Economiei, 184 miliarde euro din creditele si activele legate de dezvoltatori imobiliari ale sectorului bancar spaniol sunt "problematice", iar restul de 123 miliarde euro ar fi performante. 

Necesitatea constituirii de rezerve suplimentare pentru a acoperi eventuale pierderi nu poate fi negata, noteaza analistii Nomura International intr-un raport recent. 

Daca Spania ar urma modelul Irlandei, trecand la nerecuperabile creditele catre dezvoltatorii imobiliari esuati, bancile spaniole ar avea nevoie in cel mai bun caz de recapitalizari de 8,9 miliarde euro, iar in cel mai rau caz de 76,5 miliarde euro, potrivit estimarilor Nomura. 

Multe banci spaniole evita vanzarile de proprietati pentru a nu fi nevoite sa le reevalueze la preturi reale, preferand sa rostogoleasca liniile de finantare catre dezvoltatori pentru a evita intrarea acestora in default, spune Ruben Manso, economist si fost inspector al bancii centrale a Spaniei. 

Costurile de finantare platite de Spania se apropie de nivelul critic de 7% la care Grecia, Irlanda si Portugalia au considerat ca datoria de stat a devenit nesustenabila si au cerut sprijin financiar extern de la UE si FMI. 

Economia spaniola este in recesiune, iar somajul este de aproape 25%, dupa incheierea abrupta a 10 ani de "boom" in sectorul imobiliar.  Analistii considera ca preturile de pe piata imobiliara spaniola nu au atins inca pragul de jos, iar situatia s-ar putea inrautati.

Sursa: Mediafax