Bancile revin la dobanda calculata dupa indici interni! Ce poti sa faci?
Pana la 2 martie, peste 4 milioane de clienti ai bancilor mai au timp sa decida ce este mai bine pentru creditele lor: sa accepte sau sa denunte actele aditionale "acceptate tacit" de la contractele de imprumut! Cum e mai bine sa procedezi?
Legea 288/2010, creata pe baza Ordonantei 50, te lasa sa decizi daca accepti sau denunti actele aditionale "acceptate tacit" de la contractele de imprumut!
De exemplu, clientii CEC cu credite la 21 iunie 2010 pot reveni la modul de calcul al dobanzii dinainte de OUG 50. "CEC Bank ofera clientilor persoane fizice care aveau credite in derulare la data de 21.06.2010, posibilitatea de a opta pentru formula de calcul a dobanzii valabila anterior acestei date, respectiv dobanda de baza a bancii, Prime Rate (PR) + Marja", se arata intr-un comunicat al CEC Bank.
Practic, esecul OUG 50 face acum CEC sa te indemne sa te intorci la modul netransparent de calcul al dobanzii, dupa indicatori interni! Situatia trebuie cantarita cu atentie si, dupa cum spun brokerii de credite, dobanzile anuntate de CEC prin acest comunicat sunt printre cele mai mari de pe piata.
Pentru lei, valoarea curenta a PR este de 8,4% pe an, avand o evolutie descrescatoare de la nivelul de 9,9% pe an la data de 1aprilie 2010, in timp ce pentru euro sau dolar valoarea curenta a PR este de 6,3% pe an, avand, de asemenea, o evolutie descrescatoare de la nivelul de 6,9 pe an la data de 1 aprilie 2010.
Ce spune ANPC
„Legea 288/2010 este un punct de referinta privind activitatea de creditare in Romania. Consumatorii au obtinut un grad ridicat de protectie in raporturile cu creditorii si o mai mare libertate de a alege. Suntem convinsi ca ridicarea barierelor privind rambursarea anticipata si presiunea concurentei vor crea in scurt timp premisele ca marea majoritate a consumatorilor, inclusiv cei care au contracte in derulare, sa poata beneficia de conditii mai avantajoase de creditare”, declara Constantin Cerbulescu, presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC).
In data de 30 decembrie 2010, a fost publicata in Monitorul Oficial al Romaniei Legea 288/2010 pentru aprobarea OUG 50/2010 privind creditele pentru consumatori.
Citeste ce te sfatuiesc avocatii sa faci.
Raiffeisen nu va cere anularea modificarilor aduse de OUG 50
Raiffeisen Bank a hotarat sa nu denunte actele aditionale la contractele de credit, care au intrat in vigoare in septembrie 2010. Astfel, contractele de credit raman neschimbate, insa clientii pot sa le modifice daca doresc acest lucru.
In acelasi timp, BCR anuleaza actele aditionale impuse de OUG 50 pentru modificarea contractelor de credit semnate pana la data de 21 iunie 2010. Actele au intrat in vigoare in septembrie 2010 fara a fi semnate de populatie.
BCR revine la aplicarea unei dobanzi de referinta interna, raportata la indici independenti.