Fiecare roman care incaseaza salariul sau pensia pe card plateste anual comisioane si taxe de peste 100 de lei. De anul viitor toate comisioanele vor fi afisate pe ecranul bancomatelor, potrivit unui act normativ publicat zilele acestea in Monitorul Oficial.

Un roman care isi incaseaza salariul pe card - 1.700 de lei sa spunem, cat este salariul mediu net pe economie in acest moment, merge la bancomat. Scoate, in medie, o data pe saptamana cate 300 de lei, iar la fiecare operatiune banca ii opreste 0,2% - 2 lei si 40 de bani pe luna pentru suma noastra.

Dar nu gasim mereu bancomate ale bancii care ne-a emis cardul si atunci, fiindca ne grabim, mergem si la ATM-urile altor banci. Comisioanele sunt mai mari aici, adica lasam cate 6 lei pe luna, desi am scos sume mai mici. In total, bancile castiga 100 de lei pe an pe seama noastra, doar pentru ca noi vrem sa avem bani "cash" in portofel. Daca am plati la comercianti direct cu un card, atunci comisioanele ar fi zero.

In Romania sunt peste 10 milioane de carduri active, potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei. Media comisioanelor incasate anual pentru fiecare card in parte este de 100 de lei. Cu alte cuvinte, bancile aduna peste 1 miliard de lei, sau 240 de milioane de euro, din operatiunile acestor instrumente de plata.

Reprezentantii bancilor justifica aceste comisioane prin faptul ca banii lichizi implica cheltuieli de securitate mai mari, cheltuieli cu intretinerea bancomatelor, cu alimentarea lor. Pentru ca, dupa ce le-au scazut incasarile din activitatea de creditare sau din cea de administrare a depoziterlor, bancile si-au majorat comisioanele si taxele sporindu-si profitul, cei de la Protectia Consumatorului au dat saptamana aceasta un ordin prin care comisioanele bancare vor fi afisate la bancomat.

Clientul va trebui sa fie ori foarte bun la matematica, ori sa aiba un calculator pentru a transforma procentele in bani. Procedura trebuie sa fie gratuita pentru client, insa reprezentantii bancilor sustin ca orice cost suplimentar se va transfera catre posesorul de card. Asa ca nu e de mirare daca pana in primavara vom asista la o crestere a comisioanelor de administrare, de fisaj al soldului sau de retragere, potrivit unor surse bancare.