"Am finantat economia reala, a IMM-urilor, cu aproape 7 miliarde lei productie de credite noi in 2014. Anul trecut toata productia noua a fost la nivelul sau chiar putin superior fata de tot stocul de credite acordat IMM-urilor inainte de criza, prin 25.000 de imprumuturi noi acordate", a declarat Andrei Dudoiu, director general adjunct al Bancii Transilvania, responsabil de segmentul companiilor, scrie Mediafax.

Anul trecut, soldul creditelor destinate IMM-urilor s-a situat la 10 miliarde lei.

Banca a acordat IMM-urilor 23.818 finantari in lei, in valoare de 6,096 miliarde lei (90% din valoarea totala), si 1.334 de imprumuturi in euro, totalizand 729 milioane echivalent lei.

Clientii de pe acest segment au efectuat anul trecut 5,7 milioane de tranzactii electronice, reprezentand 40% din totalul tranzactiilor, restul fiind realizate la ghiseele bancii.

"In 2015 vrem sa mentinem trendul crescator, vrem sa crestem cu 8% portofoliul de creditare pe segmentul IMM. (...) IMM-urile joaca un rol foarte important in strategia noastra, ne-am adresat in special acestui segment, care ne-a ajuat si ca banca, pentru ca vorbim despre o banca cu nivelul solvabilitatii destul de mare si al creditelor neperformante destul de redus, care vin de la riscuri dispersate si riscuri mici", a afirmat directorul general al bancii, Omer Tetik.

Banca se va concentra pe finantarea afacerilor din domeniile productiei, exportului, agriculturii, din sectorul medical, IT&C, precum si pe proiecte cu finantare europeana.

BT a realizat anul trecut un profit net de 448,1 milioane lei (101 milioane euro), in crestere cu 19,5%, pe fondul unui control al costurilor mai bun, desi provizioanele au urcat cu 57%, la 638 milioane lei, iar activele s-au apreciat cu 11,2%, la 35,64 miliarde lei.

Banca Tranilvania este a treia mare institutie de credit din Romania, cu o cota de piata, la finele anului trecut, de 9,7%. Banca a semnat la sfarsitul anului 2014 un acord de preluare a Volksbank Romania.

Cel mai mare actionar al Bancii Transilvania este Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), cu o participatie de 14,33%. Printre actionarii semnificativi se regasesc presedintele Consiliului de Administratie, Horia Ciorcila (5,1%), si International Finance Corporation (IFC), divizie a Grupului Bancii Mondiale, cu 5,36% din titluri.