IRCC este calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul II 2019.

Conform OUG 19/2019, "pentru creditele acordate în moneda naţională, dobânda va fi compusă dintr-un indice de referinţă calculat exclusiv pe baza tranzacţiilor interbancare la o anumită perioadă, la care creditorul poate să adauge o anumită marjă fixă pe toată perioada derulării contractului. Indicele de referinţă pentru credite acordate în lei cu dobânda variabila se publică în fiecare zi lucrătoare pe website-ul Bancii Naţionale a României(...) Indicele de referinţă se calculează la finalul fiecărui trimestru, ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice determinate pentru trimestrul anterior, urmând a se aplica de fiecare instituţie de credit pentru trimestrul următor".

Banca Naţională a României a publicat, în data de 2 mai, indicele de referinţă trimestrial pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC), reglementat prin art.II şi III din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 19/2019, acesta fiind de 2,36% pe an. Indicele a fost calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul IV 2018.

Potrivit datelor publicate de BNR, indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobânda variabilă, a urcat luni la 3,09% pe an, de la 3,07% vineri, iar ROBOR la 6 luni a stagnat la 3,15%.

Iancu Guda: Trendul ascendent va continua anul acesta şi în 2020

Trendul ascendent al Indicelui de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC) va continua anul acesta şi în 2020, dar într-un ritm mult mai impredictibil şi mult mai fluctuant decât o face ROBOR-ul, a declarat preşedintele Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România (AAFBR), Iancu Guda.

"Trendul ascendent al IRCC va continua anul acesta şi anul următor într-un ritm mult mai impredictibil şi mult mai fluctuant decât o face ROBOR-ul. Suntem predispuşi la riscuri de creştere ale IRCC dacă se întâmplă ceva negativ pe plan internaţional", a spus Iancu Guda, citat de Agerpres.

El a afirmat că frecvenţa unor evenimente negative şi probabilitatea lor creşte pe măsură ce escaladează tensiunile comerciale dintre SUA şi China, Germania fiind pe punctul de a intra în recesiune, iar producţia industrială din majoritatea ţărilor înregistrează minime istorice.

Iancu Guda a menţionat că IRCC va depinde foarte mult de lichiditatea de moment din piaţă, care poate avea pusee de insuficienţă pentru că avem tot mai multe cutremure pe plan internaţional, iar acestea pot genera ieşiri de capital din România de pe piaţa interbancară.