Banca Mondiala imbunatateste estimarile privind cresterea economiei Romaniei in 2015, 2016 si 2017
Banca Mondiala si-a imbunatatit estimarile privind avansul economiei romanesti in 2015 pana la 3,6%, fata de 3% cat estima in iunie, potrivit raportului Global Economic Prospects. In 2016, cresterea va fi de 3,9%, cu 0,7 pp mai mult decat prognozele din iunie anul trecut, anunta BM.
Si prognozele pentru 2017 au fost imbunatatite cu 0,6 puncte procentuale, pana la 4,1%.
Pe de alta parte, BM estimeaza ca regiunea Europa si Asia Centrala, care include si Romania, a inregistrat in 2015 o incetinire a ritmului de crestere pana la 2,1%, de la 2,3% in 2014. Cu toate acestea, ar urma sa accelereze la 3% in 2016, ajutat de stabilizarea pretului petrolului, o contractie mai mica a economiei rusesti si revenirea din Ucraina gratie programului de stabilizare convenit cu FMI.
Institutia financiara internationala sustine ca o accelerare a ritmului de crestere va depinde de sprijinirea relansarii investitiilor, care raman la un nivel inferior celor de dinaintea crizei.
In multe tari, investitiile publice sunt constranse de spatiul fiscal limitat, iar cele private sunt afectate de faptul ca firmele se straduiesc sa-si rezolve problema datoriilor.
In statele membre UE (Bulgaria si Romania) investitiile sunt sprijinite de fondurile structurale europene, insa capacitatea de absorbtie ramane o problema.
"Desi au fost inregistrate progrese in unele tari, nivelul ridicat al creditelor bancare neperformante ramane o sursa de ingrijorare pentru stabilitatea financiara in Albania, Bulgaria, Romania si Serbia", apreciaza Banca Mondiala.
De asemenea, BM avertizeaza ca un eventual declin cu un punct procentual al cresterii in Turcia ar reduce cresterea inregistrata de Bulgaria si Romania cu 0,5 respectiv 0,2 puncte procentuale in urmatorii doi ani.
Pe ansamblu, Banca estimeaza ca avansul economiei mondiale va fi de 2,9% in acest an, in loc de 3,3% cat preconiza in iunie 2015, fiind afectat de performantele slabe ale marilor economii emergente.
In plus, cresterea economiei mondiale in 2015 a fost mai mica decat prognozele, iar activitatea economica a fost afectata de scaderea preturilor la materii prime, schimburile comerciale si fluxurile de capital modeste precum si episoadele de volatilitate financiara.