Inclusiv agentii de la serviciul secret american au intervenit in aceasta poveste. Procurorii de la crima organizata au depistat reteaua, au confiscat unele bancnote, dar nu pot spune exact cate mai sunt si unde.

Un individ a fost imobilizat intr-o parcare din Calarasi, cand incerca sa vanda 5.000 de dolari contrafacuti unor cumparatori. Din nefericire pentru el, erau chiar politisti de la Crima Organizata.

Bancnotele arata impecabil. Au element de siguranta si sunt extrem de bine realizate. De altfel, vanzatorul cerea mult pe ele - 30% din valoarea reala, in conditiile in care la astfel de tranzactii se incaseaza de obicei 10 procente.

Discutam chiar despre bancnota de 100 de dolari, cea noua, care are un numar de cinci elemente de securitate cunoscute.

Hartiile gasite asupra unor cetateni romani au fost tiparite in Bulgaria, adica la o fabrica ilegala de dolari. De acolo au fost aduse in Romania si raspandite pe tot teritoriul tarii. Politistii le-au gasit in Satu Mare, Arad, Cluj, Prahova, Constanta, Buzau, la case de schimb valutar, banci si adrese de perchezitie.

Acum, anchetatroii au in fata doi dintre "carausi" care au uitat brusc si ce cautau in Calarasi si cum au ajuns banii la ei.

Alti 20.000 dolari contrafacuti, gata de plasat, au fost confiscati. Este posibil insa ca si alte banconote sa fie deja in circuitul monetar. Iar alerta este cu atat mai mare, cu cat de sarbatori tranzactiile valutare cresc.

Bancnota de 100 de dolari ce a fost contrafacuta de falsificatori are totusi unele elemente ce nu au putut fi perfect realizate. Mai intai, suportul pe care au fost tiparite este dintr-un polimer cu fire textile.

Se simte diferenta atunci cand pipaiti banconota. Apoi, firul de siguranta a fost desenat, nici vorba de unul metalic asa cum are originalul. Apoi, suma de 100 din coltul cupiurii ar fi trebuit sa fie colorata cu vopsea variabila optic.

Politistii spun ca nu este pentru prima data cand astfel de falsuri, foarte bine realizate, vin din Bulgaria in Romania.