Greg Smith, director executiv si sef al operatiunilor cu instrumente financiare derivate ale Goldman Sachs in Europa, va pleca din banca dupa 12 ani de activitate. Nu oricum insa. Ii acuza pe directorul general Lloyd Blankfield si pe presedintele Gary Cohn ca au pierdut controlul asupra politicii bancii. 

"Particip la sedintele de vanzari ale instrumentelor derivate si niciun singur minut nu se vorbeste despre cum pot fi ajutati clientii. Este vorba doar despre cum se pot face cat mai multi bani de pe urma lor", afirma Smith, absolvent al Universitatii Stanford. 

Smitch a mai acuzat conducerea bancii ca promoveaza angajati care obtin deseori profituri prin convingerea clientilor de a cumpara produse de care banca vrea sa scape. 

"Mi se face sila cat de cinic se vorbeste despre jecmanirea clientilor. In ultimele 12 luni au vazut cinci directori generali care isi numesc proprii clienti muppets (apelativ peiorativ echivalent cu ignoranti n.r.), uneori in mail-urile interne", a scris bancherul. 

Atacul sau se adauga criticilor din partea politicienilor si protestatarilor care acuza Goldman Sachs de declansarea crizei financiare din 2008 si de obtinerea de profit in detrimentul clientilor. 

Reprezentanti ai Goldman Sachs au fost deja audiati in Congresul american pentru rolul avut in criza financiara, iar banca a platit 550 de milioane de dolari in 2010 pentru inchiderea unui proces in care era acuzata ca a inselat investitorii cu obligatiuni garantate prin imprumuturi. 

"Articolul va aduce in mod sigur prejudicii bancii. In mod evident este scris cu mare convingere. Probabil ca a castigat suficienti bani pentru a nu fi deranjat ca nu va mai fi angajat vreodata in serviciile financiare si va lucra intr-un domeniu complet diferit, precum educatia", a declarat John Purcell, fondator al firmei de analiza a pietei Purcell&Co in Londra. 

Smith nu a putut fi contactat pentru comentarii, dar reprezentantii Goldman Sachs i-au respins criticile, informeaza Mediafax.

"In opinia noastra, putem avea succes numai daca clientii nostri au succes. Acest adevar fundamental sta la baza comportamentului nostru", se arata intr-un comunicat al Goldman Sachs. 

Goldman Sachs a obtinut recent unul dintre cele mai scazute scoruri intr-un studiu privind reputatia companiilor, potrivit companiei de cercetare a pietei Harris Interactive.