ZEW: Asteptarile expertilor financiari privind Romania s-au imbunatatit considerabil. Cum va evolua economia locala in 2015
Perceptia analistilor financiari asupra economiei Romaniei s-a imbunatatit considerabil in decembrie, atat in ceea ce priveste situatia economica actuala, cat si evolutia din urmatoarele sase luni, in ton cu asteptarile privind intreaga regiune din Europa Centrala si de Est, potrivit datelor ZEW.
Indicele care masoara perceptia expertilor financiari privind starea actuala a economiei Romaniei a urcat cu 17,5 puncte in decembrie, de la minus 0,1 puncte in luna anterioara, se arata intr-un sondaj intocmit de institutul german de cercetare ZEW, in colaborare cu grupul austriac Erste.
In ceea ce priveste perspectivele economiei locale pentru pentru urmatoarele sase luni, acestea s-au imbunatatit cu 9,7 puncte, indicele urcand de la 23,6 la 33.3 puncte in decembrie.
Romania se situeaza pe pozitia a cincea in clasamentul pe regiune privind asteptarile economice in urmatoarea jumatate de an, in coborare cu doua locuri fata de noiembrie. Primele patru locuri sunt ocupate, in ordine, de Slovacia, Austria, Polonia si Croatia.
Perspectivele bursei de la Bucuresti s-au imbunatatit in aceasta luna, iar indicatorul care masoara asteptarile pentru indicele BET a consemnat un avans de 24,2 puncte, la 66,6 puncte.
Si asteptarile pentru evolutia leului au urcat substantial, ajungand la 27,4 puncte, de la 3,3 puncte in noiembrie.
La sondajul pentru luna decembrie au participat 52 de analisti financiari din Europa Centrala si de Est si 13 din Turcia. Regiunea Europa Centrala si de Est include, in sondajul ZEW, Bulgaria, Croatia, Cehia, Ungaria, Polonia, Romania, Serbia, Slovacia, Slovenia si Turcia.
Europa Centrala si de Est a inregistrat o imbunatatire a perspectivelor privind evolutia economiei in urmatoarele sase luni, indicele regiunii avansand cu 18 puncte, la 30,5 puncte. Indicatorul pentru situatia actuala a regiunii a urcat de la -12,6 puncte la 4,4 puncte. In privinta zonei euro, analistii anticipeaza o revenire a economiei pe termen scurt, indicatorul urcand cu 25,7 puncte, la 41,5 puncte.