"Impozitul pe constructii este un impozit pe investitii, nu neaparat pe proprietate. Impozitul pe cladiri este un impozit pe proprietate care se stie ca nu este foarte perturbator, bineinteles, daca poate fi platit, dar impozitul pe sere, solarii, platforme betonate pentru distributie, pentru productie, amenajarile hidrotehnice, irigatii, iazuri pentru piscicultura, tot felul de constructii, astea sunt investitii", a declarat marti avocatul Gabriel Biris, vicepresedinte al AOAR, transmite Mediafax.

El a aratat ca autoritatile au intentionat sa introduca un astfel de impozit si in 2005 si a calificat taxa drept o "nenorocire fiscala" si una dintre masurile cu puternic impact negativ, adoptate de la inceperea crizei. 

"O sa vedeti cat de sever va afecta in special agricultura, care s-a constituit anul trecut in principalul motor de crestere, datorita investitiilor dar si voii lui Dumnezeu", a spus Biris. 

La randul sau, Florin Pogonaru, presedintele AOAR, a afirmat ca in urma acestei masuri economia va fi afectata, prin neefectuarea unor investitii, cu o suma mai mare decat estimarile de colectare avansate de autoritati. 

"Estimarile Coalitiei pentru Dezvoltarea Romaniei sunt ca acest impozit va afecta economia cu 1,2 miliarde lei, depasind cu mult estimarile autoritatilor de colectare, de 480 milioane lei. Deci se pierd 1,2 miliarde contra unui castig de 480 de milioane", a spus Pogonaru. 

Impozitul pe proprietate pentru constructiile speciale, exceptate pana la finele anului trecut, este de 1,5% din valoarea constructiei.