Stefan Fule a mai spus joi, intr-un interviu acordat Euractiv Cehia, ca statele membre cat si cele candidate au devenit nemultumite de ritmul lent al procesului integrarii.

"Atat statele membre, cat si cele candidate simt o oboseala in legatura cu ritmul lent al procesului de extindere. In primul rand, ultima extindere, cu Romania si Bulgaria, a ridicat o serie de semne de intrebare in legatura cu credibilitatea intregului proces. Pentru ca a fost prima data cand UE a decis sa introduca un mecanism special de cooperare si verificare in cazul unor state membre. Cea mai mare provocare a fost restabilirea credibilitatii pierdute privind procesul de extindere. Suntem nevoiti sa extindem si sa inasprim standardele. Statele candidate trebuie sa demonstreze ca legislatia adoptata este functionala", a afirmat oficialul european. 

AOAR apreciaza ca prin aceste declaratii s-a incalcat grav obligatia de echidistanta impusa prin statut oricarui inalt functionar european, imputernicit sa contribuie prin actiunile sale la intarirea coeziunii intre tarile membre UE si nu sa lanseze nejustificat teme politice incorecte si nefundamentate care conduc la cresterea sentimentului de lipsa de coeziune la nivelul UE. 

"AOAR a ridicat public, constant, problema discursului public si a actiunilor neconvingatoare ale reprezentantilor Comisiei Europene fata de promovarea aplicarii discriminatorii intre tarile membre ale unor directive europene, asa cum este cazul actiunilor legate de piata energiei, a cailor ferate sau a consolidarii fiscale si bancare ori a incadrarii in deficitul bugetar de maxim 3%. AOAR este cu atat mai surprinsa de declaratiile incorecte facute de comisarul pentru extindere Fule, cu cat actiunile tarii sale au fost constant indreptate catre crearea de divergente la nivelul UE ", se arata intr-un document de pozitie al asociatiei. 

Reprezentantii AOAR considera ca Fule a facut aceste declaratii pentru a-si sustine, in perspectiva, sansele de pastrare a portofoliului de comisar pentru extinderea UE in structura viitoarei Comisii Europene, iar oficialul a facut dovada unei gandiri defavorabile consolidarii UE intr-o perioada economica dificila. 

"AOAR reaminteste celor gata sa accepte usor afirmatiile facute de comisarul Fule ca peste 90% din activele bancare din Romania apartin unor banci europene, ca peste 70% din exporturile Romaniei sunt facute in tarile UE, peste 50% din exporturi fiind facute de circa 25 de companii europene. Toate aceste elemente - si lista argumentelor economice si financiare poate continua - atesta ca Romania a contribuit si contribuie economic fundamental la performantele pietei unice europeane, contribuind uneori chiar contrar interesului national la adoptarea unor masuri la nivelul Comisiei Europene sau a Parlamentului European ce sunt gandite tocmai sa intareasca coeziunea si coerenta politicilor la nivelul UE", potrivit sursei citate. 

Asociatia solicita Guvernului sa verifice si sa sanctioneze toate abaterile si incalcarile legislatiei, inclusiv a clauzelor din contractele de privatizare, facute de diverse companii internationale, o atentie speciala urmand sa fie acordata celor active pe piata energetica.