Angela Merkel vrea sa relaxeze conditiile impuse Greciei in acord
Cancelarul german, Angela Merkel, se gandeste sa relaxeze conditiile din acordul cu Grecia, au declarat doi parlamentari germani, citati de Bloomberg. Va pune astfel la incercare relatia tensionata cu membrii coalitiei de guvernare, care se opun unor noi concesii pentru statul elen, au adaugat acestia.
Guvernul Merkel este strans cu usa intre apelurile la indulgenta, venite de la Atena, si nevoia de a afisa o atitudine severa pentru a asigura Germania ca Grecia isi va respecta angajamentele si sacrificiile asumate in schimbul finantarii externe care ii permite sa evite falimentul si sa ramana in zona euro, au spus, in interviuri telefonice acordate Bloomberg, parlamentarii Klaus-Peter Willsch si Frank Schaeffer. Desi cei doi fac parte din coalitia de guvernare, au votat impotriva masurilor propuse de Merkel pentru rezolvarea crizei din zona euro.
"Merkel cunoaste bine sensibilitatile, dincolo de cei doar 27 de membri ai coalitiei care au votat ultima data impotriva, astfel ca linia oficiala este sa fie dura cu Grecia. Insa in acelasi timp, sunt impinsi in fata unii ca sa incerce apele, sa vada cum ar putea fi abandonata aceasta linie dura", a afirmat Wilsch, membru al Uniunii Crestin Democrate, partidul condus de Merkel.
Cancelarul va incerca probabil sa ajunga la un compromis cu premierul elen Antonis Samaras pentru a permite ambelor parti sa scape cu fata curata, comenteaza la randul sau Schaeffer, membru al Partidului Democrat Liber, de asemenea membru al coalitiei alaturi de CDU. El noteaza ca este totusi prea devreme pentru a se ajunge la o decizie privind "transformarea Greciei intr-un exemplu, daca nu respecta conditiile din program".
Niciunul dintre cei doi parlamentari germani nu a facut referire la vreo masura specifica luata in calcul de Merkel.
Creditorii internationali ai Greciei, Comisia Europeana, Fondul Monetar International si Banca Centrala Europeana vor decide in luna septembrie daca vor continua finatarea externa a statului elen, in functie de progresul reusit de Atena privind tintele din acord.
Samaras vrea prelungirea programului de ajustare fiscala cu doi ani, pana la finele lui 2016, argumentand ca recesiunea severa impiedica guvernul sa adune veniturile necesare pentru atingerea tintelor asumate. Grecia are un acord de finantare externa de 130 miliarde euro semnat in primavara dupa ce a avut in derulare, din 2010, un alt program, de 110 miliarde euro.
Sursa: Mediafax