Incet-incet romanii se reintorc insa in magazine, dar cu timiditate. Nici inainte de sarbatori n-au fost mai siguri pe ei.

Comerciantii nu au apucat sa faca bilantul, dar analistii spun ca oamenii si-au limitat serios cheltuielile. In sectorul privat, multi si-au pierdut locurile de munca, iar cei care n-au ajuns inca in strada au lefuri foarte mici.

Multe familii s-au bazat de ani de zile pe banii trimisi acasa de rudele plecate la munca in strainatate. Doar ca numarul transferurilor a scazut cu 5-6 la suta, iar valoarea lor...chiar mai mult.
 
Cornel Cojocaru, oficial al BCR, cea mai mare banca din Romania, spune ca "valoarea tranzactiilor pe trimestrul unu din acest an a fost mai mica decat valoarea inregistrata anul trecut in aceeasi perioada...o scadere intre 13% si 14%".

Practic, se mentine tendinta de anul trecut, cand sumele trimise de romani in tara au scazut cu aproximativ o treime.

Una peste alta: poate n-o sa va vina sa credeti, dar gunoierii pot sa faca radiografia perfecta a felului in care au petrecut romanii de Paste.

Astazi, cand au strans pubelele, dupa sarbatori, au observat ca erau mult mai usoare decat in trecut. 

Asa se face ca nici masina de gunoi nu mai ajunge la fel de plina la groapa. Daca in 2010 are in jur de 5 tone, in 2009 avea dublu. Cel mai dezamagiti sunt sarmanii care traiesc din resturi si care de sarbatori n-au mai gasit mancare la ghena, ci doar ambalaje.

Dupa ani in care am mers in disperare la cumparaturi si ne-am burdusit frigiderele pentru 3 luni nu pentru trei zile pare ca ne-am trezit brusc la realitate si am inteles ca nu are niciun rost sa aruncam banii si asa putini pe geam.

Nu doar clientii au fost mai atenti ci si comerciantii. Macelariile si marile magazine nu s-au mai aprovizionat in nestire asa ca n-au mai ramas cu marfa in galantare.
 
Ion Mihaescu, director logistica la Protan, spune: "comparativ cu anul 2009, in 2010 avem o scadere pe categoria unu de deseu, de aproximativ 15 la suta. pe categoria a doua - o scadere de 20 la suta."
  
Pe scurt, s-au aruncat mai putine resturi sau chiar animale intregi.

La fel de adevarat este si ca romanii nu au avut bani de miel si s-au orientat in special catre carnea de pui si de vita pe care au cumparat-o cu masura.