Teama ca Italia ar putea fi pusa in genunchi de o crestere a costurilor cu datoria publica enorma si ar urma chiar scenariul Greciei, care se pregasteste sa ceara al doilea colac de salvare de la FMI si UE, a trimis din nou banii investitorilor in activele sigure - aurul si francul elvetian.

Pe pietele internationale aurul a atins ieri dupa-amiaza un nou maxim istoric, la 1.578 dolari pe uncie (o uncie echivaleaza cu 31,1 grame). Si la Bucuresti aurul este la varfuri istorice - BNR a calculat un curs de 153,1 lei pentru un gram, cu 81 de bani peste nivelul precedent. Acesta este al treilea varf istoric la rand atins de aur.

Cine a cumparat aur la inceputul lunii (pretul era atunci de 140 de lei pe gram) are deja un castig de 9%, adica mai mult decat i-ar aduce un depozit in lei intr-un an intreg. Bursa de la Bucuresti a crescut de la inceputul anului cu mai putin de 4%, iar pe intregul an 2010 indicele BET urcase cu numai 12%.

Pariul pe aur nu a fost insa un castigator atat de evident in prima parte a anului. Precedentele maxime fusesera atinse in decembrie 2010 (la 147 de lei/gram la cursul BNR), iar de atunci pretul a oscilat intr-o banda ingusta.

Citeste continuarea pe www.zf.ro.