Acuzații grave în legătură cu achiziționarea Băncii Românești de către stat: “Teodorovici își face propriul sistem bancar pe banii voștri!”
Florin Citu
Senatorul PNL Florin Cîțu susține că tranzacția prin care EximBank, deținută de stat, a cumpărat Banca Românească a fost ținută secretă și că există mai multe suspiciuni legate de această achiziție.
Florin Cîțu susține, într-o postare pe pagina sa de Facebook, faptul că “pe ascuns, Teodorovici a cumpărat prin EximBank o bancă de retail - Banca Romaneasca” și că va cere explicații Băncii Naționale despre această tranzacție, în condițiile în care ministrul Finanțelor nu le va oferi.
Potrivit senatorului PNL, tranzacția este “mega suspectă” din mai multe punte de vedere. În primul rând, statul se împrumută pentru a cumpăra Banca Românească, în condițiile în care nu are bani pentru o astfel de tranzacție.
De asemenea, faptul că statul cumpără o bancă ce se află de mai mulți ani la vânzare și pe care nu a vrut să o cumpere nimeni trezește din nou suspiciuni, în opinia lui Cîțu.
Acesta explică, totdată, că statul nu avea nevoie de a doua bancă de retail, în condițiile în care deține CEC Bank.
“BNR trebuie să prezinte cât mai rapid PUBLIC detaliile acestei tranzacții. În același timp am să invit BNR în Parlament la Comisia de buget finanțe din Senat pentru a discuta despre tranzacție. Spun BNR pentru că Teodorovici nu o va face niciodată. Eu o să propun să fie chemat în Comisia pentru buget finanțe din Senat să explice. Îl voi chema și la ora guvernului în Senat. Mai mult, voi cere și comisie de anchetă pentru această tranzacție în Senat. Dar știu că PSD+ALDE se va opune. Nu vor transparență. Mai ales atunci când fac o ilegalitate. De aceea este datoria BNR să informeze Parlamentul și publicul.
Să va dau câteva informații ca să înțelegeți de ce tranactia este MEGA SUSPECTĂ. O bancă a exportatorilor cumpără o bancă de retail. Primul semn că ceva este putred aici. Statul are DEJA o banca universală, adică și de retail, CEC Bank care are nevoie de un miliard de lei capitalizare pentru a-și acoperi pierderile. Chiar are statul nevoie de DOUĂ bănci de retail? Al doilea semn că ceva este total în neregulă cu această tranzacție. Dar mai sunt și alte întrebări la care Teodorovici trebuie să răspundă:
- Ce pierderi din bilanțurile băncii respective înghite acum statul român- adică cei care plătesc taxe în România?
- Statul român nu are bani să cumpere banca respectivă ȘI SE ÎMPRUMUTĂ. Chiar așa mare nevoie are statul român de o banca în condițiile în care nu are bani în buget pentru pensii și salarii?
- Chiar există așa o compatibiliate și o oportunitate pentru statul român să cumpere o bancă care totuși este pe piață de vânzare de foarte mult timp și nu s-a înghesuit nimeni să o cumpere?
- Teodorovici a atacat sistemul bancar din România non stop. Iar acum cumpără o bancă din acest sistem. Ce este așa special la această tranzacție?
Această tranzacție trebuie aprobată de BNR”, a scris senatorul PNL, pe Facebook.
EximBank, bancă deținută de stat, a anunțat joi seara că a ajuns la un acord cu National Bank of Greece și a semnat acordul de achiziţie a 99,28% din Banca Românească.
În urma acestei tranzacţii, EximBank va activa pentru prima oară pe segmentul de retail banking din România, devenind astfel o bancă universală.
Ca urmare a finalizării acestei tranzacţii, cota de piaţă a EximBank va creşte la aproximativ 3%, ceea ce va conduce la o situare a băncii în top 10 instituţii financiar-bancare din România.
National Bank of Greece (NBG) a încercat, anul trecut, să vândă Banca Românească ungurilor de la OTP Bank, tranzacție respinsă de Banca Naţională a României.
Vânzarea subsidiarelor NBG face parte din planul Comisiei Europene de restructurare a principalelor bănci elene, ce vizează majorarea capitalului şi reducerea prezenţei lor peste hotare.
Prezent pe piaţa românească, în luna octombrie 2003, grupul financiar National Bank of Greece (NBG) a cumpărat pachetul majoritar de la Banca Românească, deţinând în prezent 99,279% din capitalul social al acesteia. Cu un capital social de peste 700 de milioane de lei şi o reţea naţională de 110 sucursale în majoritatea oraşelor importante ale ţării, Banca Românească are 22 de ani de activitate pe piaţa bancară din România.
Banca de Export Import a Romaniei EximBank S.A. a fost înființată în anul 1992 ca societate comercială pe acțiuni, având ca acționar majoritar statul român.
Pe acelasi subiect: