A doua rectificare bugetara din acest an, aprobata de Guvern
Economie, buget, taxe
Guvernul a adoptat a doua rectificare bugetara din acest an, a anuntat miercuri ministrul Finantelor Publice, Anca Dragu, care a precizat ca este vorba de o rectificare pozitiva, care reflecta "modul eficient" in care au fost gestionati banii publici, dar si cresterea economica.
"Am adoptat astazi a doua rectificare bugetara din acest an. Este o rectificare bugetara pozitiva, a doua rectificare pozitiva in acest an, care reprezinta o imagine foarte buna privind modul eficient in care am gestionat banii publici si o foarte buna evolutie a economiei. Am asigurat echilibrele macroeconomice, oferind incredere si predictibilitate investitorilor. Am asigurat limita de deficit bugetar asumat pentru 2016 si anume 2,8% din PIB in termeni de numerar si 2,95% in termeni de metodologie ESA", a declarat Anca Dragu, intr-o conferinta de presa la Palatul Victoria.
Potrivit ministrului, in primul semestru al acestui an, PIB-ul s-a majorat cu circa 5,2%, "ca urmare a contributiei pozitive a cererii interne", iar cresterea investitiilor "a fost mai evidenta in trimestrul al doilea al semestrului" - 10,7%.
"Este de evidentiat cresterea valorii adaugate brute in toate sectoarele economice: agricultura o crestere de peste 10%, servicii - 7%, constructii - 4,9%, industrie - 1,8%", a explicat Anca Dragu.
Ministrul a mai anuntat ca, la nivelul primelor opt luni ale anului, volumul productiei industriale s-a situat cu 1,1% peste nivelul realizat in aceiasi perioada din anul precedent, iar volumul lucrarilor de constructii a fost mai mare cu 2%.
De asemenea, ea a spus ca exporturile au intregistrat in primele noua luni ale anului o crestere cu 4,3% iar importurile de bunuri au crescut cu 6,8% fata de perioada corespunzatoare a anului trecut.
"Investitiile straine directe au totalizat 2,7 miliarde de euro, fiind o crestere record de 18,6% fata de perioada similara a anului precedent", a completat Anca Dragu.
In primele 10 luni ale anului, preturile de consum s-au redus in medie cu 1,73% iar inflatia anuala a inregistrat in luna octombrie o scadere de 0,43%, potrivit ministrului Finantelor.
Totodata, s-a inregistrat o reducere a numarului de someri in primele noua luni - de la 450.000 la 429.000 iar castigul mediu brut este in crestere de la 2.681 de lei la elaborarea bugetului la 2.815 lei cat se estimeaza pentru sfarsitul anului 2016
Ce ministere primesc cei mai multi bani
Sanatatea primeste cei mai multi bani la cea de-a doua rectificare din acest an, credite de angajament de 2,21 miliarde de lei urmand sa fie alocate Casei Nationale de Asigurari de Sanatate in vederea incheierii unor noi contracte pentru aria terapeutica hepatita cronica, potrivit Ministerului Finantelor. Sume importante primesc si Ministerul Dezvoltarii Regionale, Ministerul Agriculturii, Ministerul Energiei si Ministerul Muncii.
Pentru Programul National de Dezvoltare Locala de la Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice s-au asigurat 1,25 miliarde de lei, suma care va acoperi platile necesare pana la final de an pentru proiectele de dezvoltare a infrastructurii scolare si de drumuri.
Alte 47,9 milioane de lei au fost realocati pentru finantarea Acordului de imprumut "Sistem integrat de reabilitare a sistemelor cu apa si canalizare, a statiilor de tratare a apei potabile si statiilor de epurare a apelor uzate in localitatile cu o populatie de pana la 50.000 de locuitori". Suma va fi folosita pentru inchiderea proiectului finantat din credite externe rambursabile.
Pentru Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a fost asigurata suma de 1,09 miliarde de lei pentru platile finale aferente schemelor de plati directe pentru campania agricola din 2016. De asemenea, ministerul a redistribuit din bugetul propriu 85,7 milioane de lei pentru plata subventiilor in agricultura.
La bugetele locale au fost alocati 1,7 miliarde de lei, sume defalcate din taxa pe valoare adaugata, pentru finantarea cheltuielilor autoritatilor administratiei publice locale. Banii vor fi folositi pentru echilibrarea bugetelor locale (938,3 milioane lei), plata asistentilor personali ai persoanelor cu handicap (392,3 milioane lei), cheltuieli de personal aferente unitatilor de invatamant preuniversitar (170 milioane de lei), sustinerea sistemului de protectie a copilului (101,5 milioane lei), centrele de asistenta sociala a persoanelor cu handicap (74,7 milioane lei), programul-pilot 'Masa calda' (14,7 milioane lei), finantarea drepturilor copiilor cu cerinte educationale speciale (6,9 milioane lei) si programul 'fructe in scoli' (4,1 milioane lei).
Pentru plata pensiilor militare recalculate, precum si pentru restituirea diferentelor dintre cuantumurile pensiilor cuvenite pentru luna decembrie 2010 si cele stabilite in baza Legii nr. 119/2010, au fost alocati 336,7 milioane de lei in bugetele Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Apararii Nationale si Serviciului Roman de Informatii.
Ministerul Energiei primeste 222,4 milioane de lei, din care 200 de milioane de lei sunt pentru schema de ajutor de stat pentru inchiderea a doua mine din Complexul Energetic Hunedoara.
Ministerul Muncii primeste 142,4 milioane de lei pentru plata integrala a drepturilor de asistenta sociala (indemnizatii pentru cresterea copilului, ajutoare sociale, alocatii de stat pentru copii, indemnizatii pentru persoanele cu handicap).
Ministerul Comunicatiilor are alocati suplimentar 75,5 milioane de lei, in principal pentru majorarea capitalului social al Companiei Nationale 'Posta Romana'- S.A..
Ministerului Afacerilor Externe i-au fost redistribuiti 66,8 milioane de lei, in principal pentru plata contributiilor si cotizatiilor la organismele internationale la care institutia este parte.
Potrivit Ministerului Finantelor, sumele reduse provin din economiile ministerelor rezultate din analiza platilor efectuate pe primele 10 luni.
"Ministerul Finantelor Publice propune o a doua rectificare bugetara din acest an, tinand cont de majorarea per sold a veniturilor bugetului general consolidat cu 306 milioane de lei si a cheltuielilor bugetului general consolidat tot cu 306 milioane de lei, precum si de mentinerea tintei de deficit bugetar la nivelul de 2,8% din PIB in termeni cash, respectiv 2,95% din PIB potrivit metodologiei ESA. Analiza rezultatelor bugetare pe perioada 1 ianuarie - 30 septembrie 2016 arata un deficit de 3,7 miliarde de lei, respectiv 0,49% din PIB", precizeaza Ministerul Finantelor.
Pe acelasi subiect: